Tipul de cancer de colon care prezintă un risc pentru fumători chiar și la 20 de ani de la renunțarea la țigări

Fumatul nu este asociat doar cu un risc crescut de cancer pulmonar, așa cum am putea crede uneori, dar este cunoscut că crește șansele de a dezvolta multe alte tipuri de tumori. Gât, laringe, esofag, gură… lista este lungă.

Riscuri care nu scad decât după 20 de ani

Unul dintre aceste tipuri de cancer pe care fumătorii au un risc mai mare de a le suferi, după cum arată un studiu publicat în mediul Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, este cancerul colorectal.

Totuși, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu alte tumori declanșate parțial de fumat (nu trebuie să uităm că cancerul este o boală complexă și multifactorială), există un tip specific de cancer colorectal pentru care nu pare că oprirea dependenței atenuează riscul de suferință în viitor, sau cel puțin nu într-o perioadă considerabilă de timp.

Autorii ajung la această concluzie după o analiză combinată a opt studii anterioare, care lucrează împreună cu un eșantion de 6.796 de cazuri de cancer colorectal și 7.770 de controale.

Ceea ce au descoperit folosind această metodologie este că atât fumătorii actuali, cât și cei care au renunțat la fumat au avut un risc mai mare de cancer colorectal în general decât nefumătorii.

Nu numai asta; cei care s-au lăsat de fumat au menținut un risc mai mare decât cei care au fumat mai puțin timp de cel puțin 25 de ani după renunțare.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că impactul timpului fără fumat a variat în funcție de tipul specific de tumoră.

De exemplu, excesul de risc a scăzut imediat după renunțarea la fumat pentru cancerul de colon proximal și cancerul rectal; cu toate acestea, nu a scăzut decât după 20 de ani în cazul cancerului de colon distal.

Cu alte cuvinte, după cum subliniază ei, riscul general de cancer colorectal a rămas mai mare decât în ​​mod normal timp de 25 de ani după fumat, iar modelul de scădere a variat în funcție de locul tumorii.

Interacțiuni cu alți factori

În plus, au descoperit că au existat o serie de alți factori care au interacționat cu fumatul în ceea ce privește riscul de cancer.

În special, de exemplu, riscul a crescut și mai mult la fumătorii cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare sau egal cu 25, până la 15%; și ceva asemănător s-a întâmplat cu consumul de fructe.

Acei fumători care au un avut un consum redus de fructe au avut un risc cu până la 16% mai mare decât fumătorii care au consumat multe fructe.

Așa cum este logic, ținând cont de faptul că această interacțiune este aditivă, acele persoane supraponderale sau obeze care au fumat și mâncat puțin fructe au avut un risc mai mare decât cei care au îndeplinit doar unul sau două dintre aceste criterii.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

22 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

52 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică