Categories: Expertul zilei

Topul alimentelor care conţin plastic. Medicul Radu Țincu: „Este îngrijorător. Favorizează inflamația vaselor de sânge”

Medicul de terapie intensivă și toxicologie de la Spitalul Flororeasca, Radu Țincu, a vorbit despre cantitatea de plastic pe care o înghițim alături de alimente și despre pericolele la care suntem expuși în fiecare zi.

Consumăm săptămânal echivalentul unui card bancar de plastic, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii italieni. Specialiștii afirmă că au descoperit bucăți mici de plastic în pește, carne, fructe și legume, miere, zahăr și chiar în sare și bere. Aceștia au apreciat că o persoană ar putea ingera între 0,1 și 5 grame de bucățele nevăzute de plastic pe săptămână. Asta înseamnă contravaloarea unui card de credit.

Peștele și fructele de mare conțin microplastic

Întrebat ce părere are despre acest studiu, care a provocat îngrijorare la scară mondială, Radu Țincu, medic la Terapie Intensivă și Toxicologie la Spitalul Floreasca, a explicat:

„Da, există un top și nu e făcut de mine, făcut de cercetători internaționali. Într-adevăr, s-a demonstrat că peștele și fructele de mare conțin microplastic, pentru că noi aruncăm în apele mărilor și oceanelor aceste particule. Dacă acum câțiva ani de zile vorbeam de micro-plastic, acum putem vorbi de nano-plastic. Nano particulele de plastic sunt particule atât de mici încât au fost identificate în sângele subiecților umani, lucru care ne pune pe gânduri pentru că nu știm cu exactitate care vor fi efectele acestor nano particule de plastic. Se pare că ele favorizează inflamația vaselor de sânge și apariția cheagurilor de sânge, cu riscul de apariție a accidentelor vasculare cerebrale.

Și ceea ce este mai important de spus este că plasticul în sine este un disrupter endocrin, adică se comportă ca o substanță care poate mima hormoni, ceea ce va duce la apariția unor tulburări în dezvoltarea copiilor și adolescenților, cu o menstruație precoce, cu pubertate precoce, iar la persoanele adulte poate să determine și să favorizeze apariția unor forme de cancer, în special cancer de sân, cancer de colul de risc sau cancer de prostată”, a spus dr. Radu Ţincu la Antena 3 CNN.

Creșterea gradului de conștientizare

Prin urmare, medicul a avertizat că ar trebui să se crească gradul de conștientizare și ar trebui încurajate comportamentele care pot diminua expunerea la particule de plastic.

„În primul rând ar trebui să existe anumite reglementări. Individual e foarte dificil. Ar trebui să încercăm să reducem cât mai mult utilizarea plasticului în alimentația noastră, adică utilizarea tuturor acelor obiecte de depozitare din plastic, să le evităm pentru că ele vor duce la eliberarea unor particule de plastic.

„De asemenea, va trebui la un moment dat să se stabilească cum pentru pesticide există norme acceptate de expunere a mediului înconjurător, așa va trebuie să fie și pentru plastic. Faptul că în România a început recirculare a plasticului și vedem că au apărut acele aparate pentru recirculare reprezintă un prim pas și este extrem de important să nu mai aruncăm PET-urile în mediu pentru că durează aproximativ 100 de ani ca acestea să fie degradate și să le ducem la aceste centre de reciclare”, a mai spus dr. Radu Ţincu la Antena 3 CNN.

Recent Posts

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

3 minute ago

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

33 de minute ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

o oră ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

2 ore ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

3 ore ago

Citeste si: