Categories: Ştiri sănătate

Tot ce trebuie să știi despre prostatită, o tulburare deosebit de frecventă la bărbații tineri

Prostata este o parte a anatomiei masculine la care uneori nu ne gândim când vine vorba de îngrijirea sănătății noastre, dar este convenabil să o examinăm periodic, deoarece este susceptibilă la probleme de sănătate potențial grave. Un simptom clar că ceva nu este în regulă, în acest sens, îl avem în prostatita.

Ce este prostatita și de ce apare?

Prostatita este o inflamație a prostatei, o glandă de mărimea unei nuci situată chiar sub vezică la bărbați. Este organul responsabil de producerea spermei, un lichid care hrănește și transportă spermatozoizii.

Poate afecta bărbații la orice vârstă, dar este mai frecventă înainte de vârsta de 50 de ani. Cauzele sale pot fi foarte variate și includ infecții bacteriene și leziuni ale nervilor ca urmare a unei intervenții chirurgicale sau traumatisme. În funcție de originea sa, poate apărea brusc sau treptat și poate dura o perioadă scurtă de timp sau se cronicizează.

Care sunt simptomele tale?

Simptomatologia de bază a prostatitei include semne precum durere, arsură sau dificultăți la urinare, urinare frecventă, urină tulbure, prezența sângelui în urină, durere abdominală, durere în perineu, durere în penis sau testicule, durere la ejaculare și un poză asemănătoare cu cea a gripei (în acest din urmă caz, doar când cauza este bacteriană).

Dacă nu este tratată corespunzător, poate provoca complicații precum o infecție bacteriană a sângelui (sepsis), epididimita (inflamația tuburilor din spatele testiculului), abcese, anomalii ale spermei și infertilitate.

Cum se tratează?

Abordarea problemei va depinde de cauza prostatitei. Dacă originea este bacteriană, linia de tratament constă în administrarea de antibiotice și, dacă este necesar, ameliorarea simptomatică cu alfa-blocante și antiinflamatoare. În cazurile de leziuni, uneori este posibil să se obțină îmbunătățiri prin anumite proceduri chirurgicale.

În plus, există unele obiceiuri și remedii care pot ajuta, de asemenea, la reducerea disconfortului, cum ar fi băi fierbinți de șezut, limitarea aportului de alcool, cofeină și alimente picante (care pot irita vezica urinară) și hidratarea frecventă pentru a încuraja urinarea.

Recent Posts

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

3 minute ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

14 minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

34 de minute ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

o oră ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

2 ore ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

2 ore ago

Citeste si: