Tot ce vrei să știi despre tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă (TVP) este o afecțiune gravă care apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă situată adânc în interiorul corpului. Un cheag de sânge este un grup de sânge transformat într-o stare solidă.

Cheagurile de sânge venos profund se formează de obicei în coapsă sau în piciorul inferior, dar se pot dezvolta și în alte zone ale corpului. Alte denumiri asociate cu această afecțiune pot include tromboembolism, sindrom post-trombotic și sindrom postflebitic.

Simptomele trombozei venoase profunde

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), simptomele TVP apar doar la aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de această afecțiune. Simptomele frecvente includ:

  • umflarea piciorului, gleznei sau piciorului, de obicei pe o parte
  • dureri de crampe la piciorul afectat care începe de obicei la gambă
  • durere severă, inexplicabilă, la picior și gleznă
  • zonă de piele care se simte mai caldă decât pielea din zonele înconjurătoare
  • pielea peste zona afectată devene palidă sau de culoare roșiatică sau albăstruie

Este posibil ca persoanele cu TVP la extremități superioare sau cu un cheag de sânge în braț să nu prezinte simptome. Dacă o fac, simptomele comune includ:

  • dureri de gât
  • dureri de umăr
  • umflarea brațului sau a mâinii
  • culoarea pielii în nuanțe de albastru
  • durere care se deplasează de la braț la antebraț
  • slăbiciune în mână

Este posibil ca oamenii să nu afle că au tromboză venoasă profundă până când nu au trecut printr-un tratament de urgență pentru o embolie pulmonară (cheag de sânge în plămâni).

O embolie pulmonară se poate întâmpla atunci când un cheag de TVP s-a mutat din braț sau picior în plămâni. Când o arteră din plămâni se blochează, este o afecțiune care pune viața în pericol și necesită îngrijire de urgență.

Cauze apariție TVP – Tromboza venoasă profundă

TVP este cauzată de un cheag de sânge. Cheagul blochează o venă, împiedicând circulația corectă a sângelui în corpul dumneavoastră. Coagularea poate apărea din mai multe motive. Acestea includ:

  • Vătămare. Deteriorarea peretelui unui vas de sânge poate îngusta sau bloca fluxul sanguin. Ca urmare, se poate forma un cheag de sânge.
  • Interventie chirurgicala. Vasele de sânge pot fi deteriorate în timpul intervenției chirurgicale, ceea ce poate duce la dezvoltarea unui cheag de sânge. Odihna la pat cu puțină sau nicio mișcare după intervenția chirurgicală poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta un cheag de sânge.
  • Mobilitate redusă sau inactivitate. Când stai frecvent, sângele se poate colecta în picioare, în special în părțile inferioare. Dacă nu vă puteți mișca pentru perioade lungi de timp, fluxul de sânge din picioare poate încetini. Acest lucru poate determina dezvoltarea unui cheag.
  • Anumite medicamente. Unele medicamente cresc șansele ca sângele dvs. să formeze un cheag.

Tratamentul TVP

TVP este o afecțiune medicală gravă. Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă credeți că aveți simptome de TVP sau mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență. Un furnizor de servicii medicale vă poate verifica simptomele.

Tratamentele TVP se concentrează pe menținerea formării cheagului. În plus, tratamentul poate ajuta la prevenirea emboliei pulmonare și la scăderea riscului de a avea mai multe cheaguri.

Intervenția chirurgicală a TVP

Medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a elimina un cheag de TVP în braț sau picior. Acest lucru este de obicei recomandat numai în cazul cheagurilor de sânge foarte mari sau a cheagurilor care cauzează probleme grave, cum ar fi deteriorarea țesuturilor.

În timpul unei trombectomii chirurgicale sau a unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea unui cheag de sânge, chirurgul dumneavoastră va face o incizie într-un vas de sânge. Vor localiza și elimina cheagul. Apoi, vor repara vasul de sânge și țesutul.

În unele cazuri, pot folosi un balon mic pentru a menține vasul de sânge deschis în timp ce îndepărtează cheagul. Când cheagul este găsit și îndepărtat, balonul este îndepărtat cu el.

Chirurgia nu este lipsită de riscuri, așa că mulți medici vor folosi acest tratament numai în cazuri severe. Riscurile includ infecția, deteriorarea vaselor de sânge și sângerarea în exces.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică