Tot ceea ce trebuie să știi despre vitamina C. Cum afli care este doza optimă pentru tine?

Vitamina C este una dintre cele mai importante substanțe din organism. Aceasta are o multitudine de roluri, menținând funcționarea normală a corpului, organelor și, de asemenea, luptă împotriva acumulării de substanțe nocive.

Având un puternic efect antioxidant, vitamina C are rolul de a elimina radicalii liberi și de a limita riscul pe care aceștia îl au asupra organismului. Radicalii liberi sunt deșeuri produse în urma arderilor celulare sau, mai bine spus, în urma înlocuirii celulelor moarte cu celule noi. Acest proces produce anumite reziduuri care, dacă se acumulează, pot duce la dezvoltarea unor afecțiuni grave.

Ce este vitamina C, ce rol are și de ce este esențială pentru organism?

Cezar Amititeloaie, renumit medic cardiolog, explică toate detaliile despre această vitamină și rolul ei esențial pe blogul său.

„Vitamina C (acidul ascorbic) este o substanță chimică naturală ce provine din glucoză și participă la foarte multe reacții importante pentru organism, iar toate plantele și majoritatea animalelor și-o produc singure în funcție de nevoi. În schimb oamenii, maimuțele dar și alte specii nu o pot sintetiza din cauza unor mutații apărute în cursul evoluției și sunt nevoiți s-o obțină doar din alimentație.

Rolul vitaminei C în organism

  • Vitamina C participă la formarea și întreținerea colagenului, cea mai abundentă proteină din organism, prezent mai ales în țesuturi fibroase precum tendoane, ligamente, cartilaje, piele, matricea osoasă și este un constituent foarte important al vaselor de sânge. Astfel, un deficit de Vitamina C va determina risc crescut de osteoporoză, fracturi, rupturi ligamentare, boli articulare, boli de piele, fragilitate vasculară, anevrisme, hemoragii, boli cardiovasculare.
  • Reglează funcțiile sistemului imunitar. Celulele imunitare au nevoie de foarte multă Vitamina C pentru a lupta împotriva microbilor, în timpul infecțiilor ele tind să acumuleze concentrații de 500 – 1000 de ori mai mari decât în plasmă, iar dacă depozitele organismului sunt epuizate, apărarea este scăzută.
  • Stresul psihic și anxietatea consumă foarte multă Vitamina C, aceasta fiind implicată în producerea hormonilor de stres. Un aport optim îmbunătățește memoria, protejează neuronii și previne bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
  • Protejează ADN-ul împotriva mutațiilor, previne cancerul, iar în doze mari poate distruge celulele canceroase
  • Menține nivelul energetic și combate stările de slăbiciune prin faptul că este implicată în biosinteza L-carnitinei – substanța care transportă acizii grași pentru a fi oxidați în vederea producerii de energie.
  • Protejează spermatozoizii, iar suplimentarea cu vitamina C a ajutat unele cupluri care se confruntau cu pierderi de sarcină repetitive să aibă copii.
  • Previne cataracta și ajută la vindecarea rănilor corneene.”

Când este recomandat să luați suplimente?

„Există o foarte mare variabilitate între oameni, de aceea necesarul trebuie individualizat pentru fiecare. Persoanele tinere, active, cu masă musculară și cu o circulație sanguină mai bună au o capacitate mai mare de reciclare a Vitaminei C existente în corp, iar cele 5 porții de fructe și legume proaspete ar putea fi suficiente. Însă efortul fizic excesiv, fumatul, poluarea, radiațiile sau oricare situație patologică, cu cât este mai gravă, cu atât corpul consumă mai multă Vitamina C, iar aportul din alimentație nu mai este suficient și trebuie suplimentat.”

Are vitamina C efecte adverse?

„Vitamina C este cea mai sigură substanță care poate fi folosită în scop medical! Nici un medicament inventat de om nu are același grad de siguranță.

Excesul se elimină foarte ușor prin rinichi, iar efectele adverse grave sunt extrem de rare: precauție trebuie să aiba pacienții cu hemocromatoză sau alte boli care necesită transfuzii de sânge și cei cu deficiență ereditară de glucozo-6-fosfat dehidrogenază (G6DP). Atenție sporită trebuie să aibă și persoanele cu diabet aflate sub tratament cu insulină, deoarece din cauza asemănării chimice dintre glucoză și Vitamina C glucometrele portabile pot da valori false ale glicemiei, ceea ce poate duce la ajustarea inadecvată a dozelor de insulină. Cu o bună hidratare se poate diminua și riscul pietrelor la rinichi.”

Cum poți afla care este cantitatea optimă de vitamina C pentru tine? Testează singur!

„Din cauza faptului ca necesarul este foarte variabil de la individ la individ și de la o situație la alta, dozele optime pentru toți oamenii și pentru toate patologiile nu pot fi standardizate: ceea ce e prea puțin pentru cineva poate fi prea mult pentru altcineva sau chiar pentru aceeași persoană în alte condiții. Imposibilitatea standardizării ar putea fi un alt motiv (pe lângă cel politico-economic) pentru care studiile cu Vitamina C sunt atât de greu de efectuat.

O bună metodă de măsurare individuală este să luați doze relativ mici în mai multe prize până la apariția unui ușor disconfort abdominal: crampe sau diaree, iar în zilele următoare luați o cantitate mai mică decât cea care a produs simptomele. Spre exemplu, o persoană în condiții normale, la ingestia a 1-2 grame poate avea intoleranță digestivă, iar aceeași persoană, atunci când este foarte bolnavă poate lua 4, 6, 10 grame sau chiar și mai mult, fără sa apară intoleranța digestivă, semn că Vitamina C este absorbită în totalitate de organismul deficitar”, explică medicul.

Recent Posts

Previziunea lui Carmen Harra pentru Florin Piersic: El este codificat cu cifra 11

Carmen Harra și-a exprimat în mod public sprijinul pentru Florin Piersic. Deși marele actor este…

30 de minute ago

Andrei Caramitru: „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net, e doar eșecul tău”

Un renumit economist român a declanșat furia opiniei publice imediat după ce a susținut că…

59 de minute ago

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

o oră ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

2 ore ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

2 ore ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

2 ore ago

Citeste si: