Categories: Ştiri sănătate

Tranfuzie de sânge mortală. Cauza a fost elucidată de Curtea de Apel

Tranfuzia de sânge a fost mortală pentru o femeie. Un medic și o asistentă, de la la Spitalul de Arși din Capitală, au provocat moartea unei paciente. În acest context, judecătorii i-au găsit vinovați, iar aceștia vor plăti pentru greșeala făcută. Uite ce a decis Curtea de Apel București.

Decizie drastică a celor de la Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii au decis condamnarea definitivă cu suspendare pentru ucidere din culpă a medicului și a asistentei care i-a administrat pacientei o grupă greșită de sânge. Medicul nu a supravegheat-o pe asistentă nici măcar atunci când au fost făcute testele.

Principala responsabilă pentru moartea pacientei este considerată asistenta. Iar pedeapsa dată în cazul ei este de un an și șase luni de închisoare. În primă instanță, a primit doi ani de detenție. Ea a fost cea care a stabilit în mod eronat că femeia de 75 de ani, mușcată de propriul câine din ogradă avea grupa de sânge A2 și nu B3. Și tot ea a fost cea care i-a administrat pacientei două unități de sânge, procedură ce i-a provocat moartea, o săptămână mai târziu, potrivit stirileprotv.ro.

Adrian Stănculea, directorul Spitalului de Arși, spune că medicul a luat decizia, iar asistenta a executat.

„Asistenta a pipetat şi medicul a decis. Însă şi ea trebuia să se gândească, două păreri sunt foarte bune, că de aia exista medic şi asistent.”

Ancheta a stabilit că transfuzia de sânge s-a făcut fără ca spitalul de Arși să aibă autorizație, iar asistenta nu avea calificarea necesară. În plus, medicul care trebuia să supravegheze întreaga procedură a fost neglijent.

„Medicul i-a solicitat asistentei medicale să efectueze determinarea de grup sanguin (testarea pretransfuzională), însă nu a supravegheat-o, după care victimei i-au fost administrate două unități de sânge grupa A2, accident transfuzional în urma căruia a rezultat decesul”, arată sentința Judecătoriei Sectorului 1.

Medicul a fost găsit vinovat de ucidere din culpă și a fost condamnat la fel, la 1 an și jumătate de închisoare.

Potrivit judecătorilor, medicul și asistenta condamnați pentru ucidere din culpă nu vor ajunge însă la închisoare, pentru că executarea pedepselor le-a fost suspendată. Cei doi vor trebui însă să presteze muncă în folosul comunității, fie la Termoenergetica, fie la Direcția de Protecția Copilului: asistenta, vreme de 90 de zile, iar doctorul, 60 de zile.

Mai multe rude ale pacientei vor primi daune materiale și morale: dar nu milioane de euro cât ceruseră acum șapte ani, ci doar câteva mii de euro, fiecare. Banii vor fi plătiți de companiile de asigurări.

 

Recent Posts

Apel la populaţie privind colectarea medicamentelor expirate, la spital. Medic: Aduc rujuri, cosmetice, uneori chiar prezervative

În mod oficial, de la începutul acestui an, medicamentele expirate sau încă în uz, dar…

3 minute ago

Cele mai bune 4 legume pentru curăţarea vaselor de sânge

Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…

32 de minute ago

Premierul Marcel Ciolacu, în vizită la spital la Florin Piersic. Care este starea de sănătate a maestrului

UPDATE. Evaluarea pacientului Florin Piersic, realizată duminică de către echipa medicală, arată o ameliorare a…

o oră ago

FENOMEN rar care loveşte România, cum nu s-a mai văzut de 20 de ani (FOTO)

Un fenomen extrem de rar, care nu s-a mai văzut pe cer de 20 de…

2 ore ago

Duminica Tomii. Tradiții și obiceiuri populare de „Paștele Mic”

Duminica Tomii este prima zi de duminică de după Paşte,de altfel fiind şi singura din…

2 ore ago

HOROSCOP 13 mai 2024. Zodiile afectate de trecerea Lunii prin Taur

Horoscopul zilei de duminică, 13 mai 2024, spune că nativii din zodiac vor avea nevoie…

3 ore ago

Citeste si: