Tratamente naturale pentru tensiune mare sau hipertensiune

La nivel mondial, se estimeazăcă 1,28 miliarde de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani au hipertensiune arterială, arătau datele Organizației Mondiale a Sănătății în primăvara anului 2023. Iată că cifra a crescut și a tot crescut, de la 594 de milioane de bolnavi în 1975 la 1,13 miliarde în 2015. Mai grav e că doar 1 din 5 adulți cu hipertensiune (21%) o țin sub control, în timp ce 46% nici măcar un știu că o au. Tratamentul e vital, iar natura ne oferă o mulțime de soluții și remedii sănătoase. Se pot administra preventiv, sau în stadii incipiente, ori ca adjuvant pe lângă tratamentul alopat.

Cum știi că ai hipertensiune?

Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nu prea au simptome sau dacă le au sunt vagi, nespecifice. Includ: dureri de cap, vertij, amețeală, vedere încețoșată, durere în piept, dificultăți de respirație.

Când tensiunea este foarte mare, simptomele se agravează: durerile de cap sunt severe, respirația dificilă, greață, bâzâit în urechi, sângerări nazale, ritm cardiac anormal, senzație de rău.

Cea mai bună cale de a diagnostica hipertensiunea este să mergi regulat la medic, pentru controale de rutină, și să-ți iei acasă un tensiometru.

Persoanele predispuse la hipertensiune

Sunt în categoria de risc adulții cu obezitate, colesterol mărit și stil de viață sedentar, care fumează, consumă alcool, au o dietă bogată în sare și grăsimi saturate. Vârsta înaintată și gena sunt alți factori de risc.

Efectele hipertensiunii

Netratată, hipertensiunea dă complicații care se instalează lent, în timp: îngroșarea pereților inimii, ceea ce va duce la insuficiență cardiacă, afectarea arterelor, cu scăderea fluxului de sânge și oxigen către organe, afectarea rinichilor, a creierului. Cele mai grave probleme de sănătate pe care le dă hipertensiunea sunt accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

Nu trebuie să se ajungă acolo! Hipertensiunea poate fi ținută sub control cu tratament și cu modificări ale stilului de viață.

Tratament natural pentru hipertensiune

Tratamentul pentru hipertensiune este adaptat nevoilor fiecărei persoane și variază în funcție de cauză, de cât de mare e tensiunea, de problemele de sănătate asociate. Dacă hipertensiunea este în stadii incipiente, o poți ține sub control prin dietă și cu o serie de remedii naturiste. Dacă este în stadii mai avansate, tratamentul natural pentru tensiune mare va fi administrat ca adjuvant pe lângă tratamentul medicamentos. Ajută la stabilizarea fluctuațiilor tensiunii!

Ceaiuri pentru scăderea tensiunii

În „farmacia naturii” există câteva plante medicinale folosite cu succes pentru tratarea bolilor cardiovasculare. Specialiștii în fitoterapie le-au inclus în cadrul capsulelor naturale (ex. Fitotensin Forte sau Calmocard de la Fares), precum și în rețete de ceaiuri pentru scăderea tensiunii. Ceaiurile din plante medicinale se pot consuma zilnic, ca parte a stilului tău de viață. Iată 5 dintre cele mai bune ceaiuri pentru inimă!

–        Ceai de păducel – are efect sedativ, vaso dilatator, anticoagulant, reglează circulația sângelui, scade tensiunea. Este cel mai utilizat ceai pentru afecțiunile cardiace și se recomandă persoanelor cu hipertensiune ușoară sau moderată.

–        Ceai de vâsc – conține substanțe active care pot relaxa vasele de sânge și pot îmbunătăți circulația sanguină. Ceaiul de vâsc are efect calmant și relaxant asupra sistemului nervos, contribuind și la reducerea anxietății, a stresului.

–        Ceai de talpa gâștei – anumiți compuși activi din plantă, cum ar fi flavonoidele, au un efect relaxant asupra mușchilor inimii, pot regla ritmul cardiac și îmbunătăți circulația sanguină. De asemenea, conține niște substanțe active care pot dilata vasele de sânge, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale.

–        Ceai de roiniță – este cana ta de relaxare în orice moment al zilei. Roinița e o plantă cu proprietăți calmante, de reducere a stresului și anxietății, dar și de scădere a tensiunii, fiind utilă în gestionarea hipertensiunii arteriale ușoare.

–        Ceai de hibiscus – mai multe studii au arătat că ceaiul de hibiscus este un foarte bun tratament natural pentru tensiune mare. Reduce colesterolul rău, conține polifenoli, antioxidanți care combat stresul oxidativ, are efect antiinflamator, diuretic și hipotensiv.

Stilul alimentar corect în hipertensiune

Tensiunea mai poate fi controlată și prin alimentație.

Sunt permise și recomandate: legume, fructe de pădure, pește, uleiuri presate la rece, alimente bogate în potasiu (banane, cartofi dulci, spanac, avocado), lactate și proteine slabe, cereale integrale, ceaiuri medicinale. Usturoiul este un adevărat remediu naturist în hipertensiune. Îl poți consuma proaspăt sub toate formele: ceai, adăugat în mâncare sau, dacă nu îți place gustul, sub formă de capsule.

Sunt contraindicate: mâncărurile sărate, grase, procesate, deserturile îndulcite cu zahăr rafinat, alimentele bogate în colesterol, grăsimile saturate și trans (margarină, foietaje, fursecuri, pizza, slănină, tocături, prăjeli).

Schimbări în stilul de viață

Anumite schimbări ale obiceiurilor de zi cu zi sunt benefice oricui are tensiunea mărită.

–        Fă mișcare moderată, zilnic. Asta poate include mersul pe jos, înotul, exercițiile ușoare de aerobic, urcatul scărilor etc. 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână sunt suficiente;

–        Ține-ți kilogramele sub control și slăbește dacă ești supraponderal. Chiar și o pierdere modestă în greutate poate avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale;

–        Renunță la alcool și la fumat;

–        Gestionează-ți stresul, anxietatea, și asigură-te că dormi bine noaptea. Odihna contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

Tratamentele naturale pentru tensiune și aceste schimbări ale stilului de viață nu țin loc de medicație decât, poate, în stadii incipiente ale hipertensiunii. Ele vin în completarea tratamentului medicamentos, îl susțin să aibă efecte mai bune și pot chiar ajuta la scăderea dozei de medicament. Astfel, e necesar să mergi regulat la medic pentru a urmări efectele și ajusta întreaga schemă de tratament.

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

7 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

8 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică