Categories: Expertul zilei

Traumele sexuale și emoționale din copilărie, impact devastator asupra sănătății mentale și fizice a viitorului adult

Traumele sexuale și emoționale din copilărie, impact devastator asupra sănătății mentale și fizice a viitorului adult

Este binecunoscut faptul că bunăstarea și sănătatea noastră în viață sunt influențate semnificativ de situațiile sociale în care suntem crescuți. Potrivit unui studiu recent, aceste experiențe au un impact semnificativ asupra riscurilor noastre pentru sănătate ca adulți.

Majoritatea americanilor, cel puțin 67% raportează că au trecut prin cel puțin un eveniment traumatic în copilărie. Obezitatea și durerea cronică sunt afecțiuni fizice care sunt afectate, dar tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), tulburarea bipolară, abuzul de substanțe și depresia prezintă cea mai mare corelație cu condițiile fizice.

Traumele sexuale, emoționale din copilărie pot duce la tulburări mentale și fizice la adulți

Oamenii de știință de la DRI și de la Universitatea Nevada, Reno, au condus studiul, publicat pe 6 octombrie în jurnalul Frontiers in Psychiatry. Peste 16.000 de oameni din zona Reno s-au oferit voluntari pentru cercetare în cadrul proiectului Healthy Nevada, unul dintre cele mai vizibile studii genomice din Statele Unite, susținut de Renown Health.

Participanții au răspuns la întrebări despre mediul lor social înainte de vârsta de 18 ani, inclusiv experiențe de maltratare emoțională, fizică sau sexuală, neglijare și abuz de substanțe în gospodărie. Cercetătorii au combinat aceste informații cu dosare medicale anonimizate pentru a se baza pe cercetările existente despre modul în care traumele copilăriei afectează rezultatele sănătății.

„Studiul oferă o perspectivă asupra modului în care determinanții sociali ai sănătății pot influența tulburările de sănătate ale adulților”, a spus Robert Read, M.S, cercetător la Centrul de Medicină Genomică de la DRI și unul dintre autorii principali ai studiului.

Aproape două treimi (66 %) dintre participanți și-au amintit cel puțin un tip de traumă, iar aproape un sfert (24 %) au raportat că au experimentat mai mult de patru. Femeile și persoanele de origine afro-americană și latină au raportat o prevalență mai mare a experiențelor traumatice decât bărbații și cei cu ascendență europeană, dar persoanele din gospodăriile cu venituri mici au fost cele mai afectate.

Combaterea prevalenței traumelor din copilărie este o problemă complexă

Treisprezece boli mintale au arătat cele mai semnificative asocieri statistice, printre care se pot enumera: 

  • tulburări de dispoziție,
  • depresie,
  • tulburare de stres postatrumatic (PTSD),
  • tulburări de anxietate,
  • tulburări de alimentație,
  • schizofrenie
  • abuz de substanțe.

Pentru fiecare tip raportat de abuz experimentat în copilărie, riscul unui participant pentru PTSD a crescut cu 47%. Fiecare traumă cumulativă a crescut, de asemenea, riscul de a face o tentativă de sinucidere cu 33%.

Cercetătorii notează că, deși studiul are rădăcini în Nevada – care are rate ridicate de adulți cu boli mintale și acces redus la îngrijire – oferă o fereastră către problemele de sănătate publică adânc înrădăcinate din întreaga națiune.

„Combaterea prevalenței traumelor din copilărie este o problemă complexă”, a spus Karen Schlauch, Ph.D., cercetător în bioinformatică la DRI și unul dintre autorii principali ai studiului.

„Experiențele personale cu neglijență și abuz sunt mai dificil de abordat, dar multe dintre problemele de bază pot fi abordate la nivel de comunitate, cum ar fi insecuritatea alimentară și sărăcia”.

Pot fi corelate traumele cu trăsăturile specifice, de asemenea?

Dincolo de a ne îmbunătăți înțelegerea modului în care mediile sociale timpurii ne influențează sănătatea, Schlauch spune că următorul obiectiv pentru cercetare este înțelegerea modului în care traumele copilăriei pot fi legate de trăsături specifice, cum ar fi impulsivitatea – o trăsătură proeminentă în comunitățile de jocuri de noroc din Nevada.

„Pentru a aborda impactul devastator al adversității timpurii asupra sănătății și inechităților populației locale, trebuie să ne concentrăm asupra mecanismelor sociale și comportamentale dominante care îi afectează pe locuitorii din Nevada”, a spus Stephanie Koning, Ph.D., profesor asistent la Școala de Sănătate publică de la Universitatea din Nevada, Reno și coautor al studiului.

„Dincolo de modul în care nevoile populației ne conduc cercetările, colaborăm cu organizații comunitare pentru a promova intervenții bazate pe dovezi la nivel individual, comunitar și de stat”.

Pe măsură ce echipa de studiu își extinde analiza asupra impactului asupra sănătății ale adversității timpurii, ei explorează cum să folosească baza de date Healthy Nevada Project pentru a informa intervențiile comunitare.

Recent Posts

Pilonul II de pensii: procedura de retragere a banilor

Pensia administrată privat (obligatorie, Pilonul II) ) nu ne costă suplimentar. Participarea la pensiile administrate…

5 ore ago

Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care se vor bucura de un succes extraordinar

Horoscopul săptămânii 13-19 mai 2024 este prezentat de astrologul cu Mihai Voropchievici. Acesta a prezis…

5 ore ago

10 alimente care te constipă: ce să eviți și cum să menții un tranzit intestinal sănătos

Constipația este o problemă frecventă în cazul în care oamenii întâmpină dificultăți în efectuarea scaunelor…

6 ore ago

Guvernul oferă 2000 lei până în 2027 tuturor femeilor care îndeplinesc această condiție. Toate femeile din România ar trebui să știe!

Mamele defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață ori…

7 ore ago

Citeste si: