Categories: Expertul zilei

Trei complicații majore pe timp de caniculă: supraîncălzirea, insolația și deshidratarea. Dr. Radu Ţincu dezvăluie cele mai sănătoase metode de răcorire

Medicii atrag atenţia că pot apărea trei complicații majore pe timp de caniculă: supraîncălzirea, insolația și deshidratarea, în condiţiile în care temperaturile extrem de ridicate solicită organismul oamenilor la măsuri adaptive care trebuie compensate.

„Cu cât perioada de canicula se menține, cu atât va trebui să fim din ce în ce mai prudenți pentru a nu dezvolta anumite complicații. Sunt trei complicații majore care pot să apară – supraîncălzirea, acel șoc termic dacă rămânem o perioadă lungă de timp la soare, ne supraîncălzim, iar acaestă supraîncălzire poate duce la convulsii și chiar la o stare de comă.

De asemenea, expunerea extremității cefalice la soare poate duce la insolație, insolația este cauzată de apariția edemului cerebral, adică o umflare la nivelul creierului și acest lucru determină și simptomatologie specifică, greață vărsături, dureri de cap.

Și nu în ultimul rând, deshidratarea –  însemnând pierdere de lichide în special apă, dar și de electroliți, în special sodiu, potasiu, magneziu, toate acese lucruri trebuie să fie compensate”, recomandă dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Folosirea incorectă a aerul condiţionat poate provoca nevralgii faciale

Temperatura de confort termic este undeva la 22-23 de grade, iar în această situaţie trebuie evitate diferențele de temperatură. În plus, consumul de lichide este foarte important, în special apa mineralizată pentru a suplini pierderea electroliților. Medicul recomandă, de asemenea, evitarea alcoolului, cafelei, a energizantelor, dar și a fumatului.

Dr. Tincu a subliniat într-un interviu la TVR INFO că utilizarea cremelor solare cu factor peste 50 este esențială, la fel și acoperirea capului atunci când stăm la soare. Un alt aspect asupra căruia medicul a insistat este hidratarea în cazul copiilor, care resimt mai greu senzația de sete și ajung mai ușor la deshidratare.

Un alt pericol în perioadele de caniculă îl repreprezintă folosirea aerului condiționat la teperaturi joase apoi ieșirea afară, în temperaturi caniculare, precum și invers. Medicul a explicat că atunci când aerul condiționat este pornit și vine direct în noi, nervii periferici se pot inflama și pot produce nevralgiile faciale, fiind unele dintre cele mai frecvente complicații.

Recent Posts

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

19 minute ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

49 de minute ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

o oră ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

2 ore ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

3 ore ago

Citeste si: