„Tu știi dacă poți să devii tată?” Factorul masculin, de vină pentru 50% din cazurile de infertilitate în cuplu

În perioada 28 martie – 20 aprilie 2015, Fertilia Medical Center desfășoară campania „Tu știi dacă poți să devii tată?”, prin care orice bărbat care își însoțește partenera la un consult al trompelor uterine își poate testa gratuit fertilitatea printr-o tehnică profesională de evaluare: spermograma cu spermocitogramă.

„Infertilitatea este văzută în continuare drept o problemă strict feminină, însă este foarte important să conștientizam că, în aproximativ 50% din cazuri, aceasta implică afectarea partenerului de sex masculin. Tocmai de aceea, este absolut necesar ca și bărbații să fie testați în privința fertilității, așa cum sunt testate și femeile. Prin programul „Tu știi dacă poți să devii tată?” ne propunem să aducem în prim plan importanța acestui consult în cazul bărbaților și să încurajăm ambii parteneri să-și facă evaluările de fertilitate, atunci când sarcina întârzie să apară”, declară Dr. Ruxandra Dumitrescu, Medic primar Obstetrică Ginecologie.

Infertilitatea masculină poate determina în aproape jumătate din cazuri infertilitatea de cuplu și poate avea mai multe cauze: varicocelul, obstrucția căilor de eliminare a spermei, cauze hormonale, infecții sau cauze genetice. Deși este o problemă întâlnită la toate grupele de vârstă, bărbații se prezintă la medic abia după vârsta de 30 de ani.  Statisticile arată că doar un bărbat din 10 cu vârsta sub 30 de ani se prezintă la medic pentru a se trata de infertilitate.

„Majoritatea bărbaților evită aceste teste, în special din cauza preconcepțiilor bine cunoscute,  însă testarea inițială a bărbatului reprezintă o modalitate optimă de a diagnostica rapid posibilele probleme și, foarte important, de a scuti partenera de investigații lungi și costisitoare. Tocmai de aceea este de preferat ca explorarea infertilității în cuplu să înceapă cu această testare”, adaugă Dr. Ruxandra Dumitrescu.

Prin efectuarea spermogramei se poate măsura volumul spermei, numărul de spermatozoizi, forma spermatozoizilor (procentul de spermatozoizi care par a fi normali din punct de vedere al formei), abilitatea de mișcare spermatozoizilor (măsurată de asemenea în procente) și numărul de leucocite prezente în spermă, evidențiind toate caracteristicile necesare stabilirii unui diagnostic. Spermocitograma va evalua, prin microscopie electronică, cu maximă acuratețe, celula sexuală masculină (spermatozoidul) din punct de vedere al formei și al normalității structurale.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

8 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

39 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică