Categories: Ştiri sănătate

Tumorile în familiile cu cancer, detectate cu un simplu test de sânge

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii de la Spitalul pentru copii bolnavi (SickKids), de la Institutul de Cercetare a Cancerului  (OICR) și de la University Health Network (UHN), din Canada au descoperit că, prin analiza probelor de sânge ale pacienților, pot detecta mai devreme instalarea cancerului.

Oamenii de ştiinţă au constatat că acest lucru este posibil cu precădere la persoanele cu sindromul Li-Fraumeni (LFS), o afecțiune ereditară cu un risc de aproape 100% pe parcursul vieții de a dezvolta cancer. Cel mai adesea tumorile afectează sânul, țesuturile moi, creierul și alte organe.

Analiza fragmentelor de ADN

Celulele canceroase și celulele sănătoase eliberează fragmente de ADN în sânge. Analizând aceste fragmente de ADN, cercetătorii pot dezvolta metode pentru a detecta dacă o tumoră s-a dezvoltat în organism.

Potrivit studiului publicat în revista Cancer Discovery, explicaţia se bazează pe modificările apărute la gena TP53, care codifică o proteină ce ajută la prevenirea formării tumorilor și care este denumită în mod obișnuit „gardianul genomului”.

Testarea probelor de sânge pentru a detecta semne de cancer – adesea numite biopsii lichide – reprezintă o abordare de screening atractivă în comparație cu metodele de imagistică, care necesită aparate specializate, și cu biopsiile, care sunt mai invazive.

Potrivit sursei citate de 360medical.ro, echipa de cercetători a analizat 170 de probe de sânge de la 82 de persoane cu sindromul Li-Fraumeni, colectate pe parcursul mai multor ani, precum și 30 de probe de sânge de la persoane fără această afecțiune, oferind un cadru care demonstrează viabilitatea acestei abordări, care ar putea sprijini detectarea mai devreme a anumitor tipuri de cancer la persoanele cu această afecțiune.

Echipa va efectua un studiu clinic pentru a testa în continuare această abordare și pentru a examina pacienții în speranța de a le identifica mai devreme cancerul. Printre pacienți vor fi incluși și cei cu diferite tipuri de sindroame de predispoziție la cancer cu risc ridicat, inclusiv sindromul Li-Fraumeni, sindromul Lynch și cancerul ereditar de sân și ovarian.

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

4 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

4 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

5 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

5 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

6 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

6 ore ago

Citeste si: