Un medic atenționează: Nu exagerați cu vitamina C! Imunitatea în exces este nefolositoare şi chiar periculoasă

Excesul de vitamina C poate fi periculos pentru sănătate, deși vitamina C este esențială pentru funcționarea normală a organismului. Vitamina C ajută la formarea colagenului, contribuie la absorbția fierului și susține sistemul imunitar. Multe persoane au însă tendința să exagereze cu doza, în speranța că își vor îmbunătăți imunitatea, 

Imunitatea este capacitatea naturală a organismului de apărare în faţa unor substanţe străine-virusuri, microbi, bacterii, paraziţi. Anticorpii şi celulele de apărare (limfocitele) „digeră” substanţele străine.

De cele mai multe ori însă, imunitatea scade ca urmare a unor boli- cancere, infecţii, dar şi în urma tratamentului cu citostatice şi cortizon. În acest caz, anticorpii nu pot face faţă.

„Imunitatea nu scade pentru că ai stat în căldură sau în frig, contrar opiniei majorităţii oamenilor. Ea este dată peste cap de boli grave: cancer, leucemie, SIDA, diverse infecţii, dar şi de citostatice, care omoară celulele care ne apără. Este un cerc vicios. Dacă faci o infecţie, organismul este slăbit şi capeţi o altă infecţie, iar tratamentul scade în continuare imunitatea”, precizează medicul Alina Tănase, hematolog la Institutul Clinic Fundeni.

Vitamina C în exces provoacă ulcere

De altfel, nu orice stare de rău înseamnă o scădere a imunităţii. „Pot fi cauze afective sau reacţii ale organismului la schimbările de temperatură. În general, imunitatea scade pentru că nu vă hrăniţi corespunzător, că trăiţi în stres continuu, sunteţi sedentari sau aveţi caz de boli severe”, adaugă doctorul Corneliu Moldovan, medic oncolog şi homepat.

Dacă aţi avut episoade repetate de viroze sau infecţii, nu daţi iama în raftul cu suplimente. Luate în exces, şi „sănătoasele” vitamine, pot avea efecte adverse: „vitamina A poate da dureri de cap, anorexie, dureri musculare, oboseală extremă, vitamina C- greaţă, diaree şi ulcer cronic, vitamina D poate favoriza depunerea calciului la rinichi şi poate creşte tensiunea arterială şi colesterolul, iar vitamina E poate slăbi imunitatea”, avertizează specialistul Moldovan.

Simptomele excesului de vitamina C pot include: dureri de cap, greață, diaree, crampe abdominale și mâncărime. În cazuri extreme, excesul de vitamina C poate cauza insuficiență renală sau pietre la rinichi. Dacă suspectați că aveți exces de vitamina C, ar trebui să vă consultați cu un medic.

Excesul de vitamina C este mai probabil să se producă atunci când luați suplimente de vitamina C decât atunci când obțineți vitamina C din alimente. Doza recomandată de vitamina C pentru adulți este de aproximativ 75-90 mg pe zi. Unii oameni iau doze mult mai mari decât acestea, crezând că acest lucru le va îmbunătăți sănătatea. Cu toate acestea, dozele mari nu sunt necesare pentru sănătatea generală și pot fi dăunătoare.

Este important să luați suplimente de vitamina C în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă sau sfatul medicului. În plus, dacă luați alte suplimente sau medicamente, ar trebui să discutați cu un medic sau farmacist despre cum acestea ar putea interacționa cu vitamina C.

În ceea ce privește obținerea vitaminei C din alimente, există multe alimente bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, kiwi, brocoli, spanac, ardei gras, papaya și ananas. Aceste alimente sunt o sursă excelentă de vitamina C, iar consumul acestora poate contribui la obținerea cantității necesare de vitamina C, evitând excesul.

Legătura dintre vitamina C și imunitate

Vitamina C ajută la susținerea sistemului imunitar. Vitamina C este un antioxidant care ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi.

Vitamina C ajută la producerea de celule albe din sânge, cum ar fi limfocitele și neutrofilele, care sunt importante pentru funcționarea sistemului imunitar. Aceste celule albe din sânge ajută la luptarea împotriva infecțiilor și a celorlalte boli.

Vitamina C, de asemenea, ajută la activarea unor enzime implicate în procesele de apărare ale organismului, care pot ajuta la distrugerea microorganismelor și substanțelor străine care ar putea pătrunde în corp.

Există, de asemenea, cercetări care sugerează că vitamina C poate ajuta la prevenirea răcelii, prin creșterea producției de anticorpi și a numărului de celule albe din sânge care luptă împotriva virusurilor.

Cu toate acestea, un exces de suplimente cu vitamina C ar putea fi un factor de risc pentru hiperactivitatea sistemului imunitar.

Puţini ştiu că şi imunitatea în exces este nefolositoare şi chiar periculoasă. Pentru ca organismul să supravieţuiască în condiţii normale, are nevoie de o imunitate normală. O dereglare a acesteia face însă ca organismul să înceapă să producă anticorpi şi limfocite împotriva unor substanţe specifice organsimului, care nu îi sunt străine.

Fenomenul se numeşte autoimunitate şi duce la apariţia unor boli autoimune, cum sunt lupusul eritomatos, tiroidita autoimună, o anumită formă de anemie şi alte boli ale sângelui.

Când sistemul imunitar este hiperactiv, acesta poate ataca celulele și țesuturile sănătoase ale corpului, cauzând afecțiuni cronice și autoimune. Hiperactivitatea sistemului imunitar poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi:

  • O predispoziție genetică
  • Anumite boli sau infecții cronice
  • Stresul
  • Unele medicamente sau suplimente

Un exemplu de afecțiune cauzată de hiperactivitatea sistemului imunitar este artrita reumatoidă, în care sistemul imunitar atacă țesuturile articulațiilor, cauzând durere, inflamație și umflături. Alte afecțiuni asociate cu hiperactivitatea sistemului imunitar pot include lupus, boala Crohn, diabetul de tip 1 și scleroza multiplă.

Atunci când sistemul imunitar este hiperactiv, acesta poate cauza o varietă de simptome, cum ar fi:

  • Epuizare și oboseală
  • Durere cronică
  • Inflamarea țesuturilor
  • Umflături și rigiditate
  • Sensibilitate la anumite alimente sau substanțe

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

2 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

2 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

3 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

3 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

4 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

4 ore ago

Citeste si: