Un medic dermatolog vorbește despre cât de periculoase pot fi arsurile și cum pot fi evitate cicatricile urâte, pe viață: „Arsurile produc toxine care intoxică plămânii și rinichii”

Pielea este cel mai mare organ al corpului și are rolul de a ne proteja de orice fel de agresiune exterioară – soare, căldura excesivă, frig, factori poluanți, substanțe toxice, acizi, baze etc. – dar are grijă și să nu pierdem substanțe vitale din interior – sângerări, exudări, căldură etc.

”O cicatrice se definitivează lent, în 2-6-chiar 24 luni (deși închiderea rănii este de mult timp terminată)”, Dr. Dorina Giurcăneanu, medic primar dermatolog

Cum influențează sănătatea pielii și a organismului o arsură și ce e de făcut ca să nu rămânem cu cicatrici urâte, pentru toată viața, ne explica Dr. Dorina Giurcăneanu, medic primar dermatolog în cadrul clinicilor Biomedica și Bioderm din București.

Arsurile produc toxine ce îmbolnăvesc plămânii și rinichii

Pe lângă rolul de protecție a întregului organism, pielea contribuie la echilibrul imun. Astfel, orice traumatizare, ca scărpinatul îndelung, juliturile, zdrobirile, arsurile prin factori chimici (cum ar fi soda caustică) sau factori fizici (foc, soare, apă fiartă, ulei încins) tulbură echilibrul întregului organism.

„De acum, factori străini de organism (microbi, toxine, alergeni) pot pătrunde în interior și, pe de altă parte, structuri proprii ale organismului se pierd spre exterior (sânge, proteine etc); în plus, se pierd mecanisme de apărare locale. Cu cât arsurile sunt mai extinse și mai adânci, cu atât dezechilibrul intern e mai mare, fiind necesare, în condiții de reanimare, reechilibrarea hidrică, cu sânge, calorică, ca și “spălarea” de toxinele de arsură care se absorb și intoxică plămânii, rinichii, etc.”, explică Dr. Dorina Giurcaneanu, medic dermatolog.

Structura alunițelor, modificată de arsuri

Arsurile pe suprafețe mai mici și mai puțin adânci nu pun în pericol viața pacienților, dar local pot lăsa cicatrici. Pe lângă faptul că acestea sunt inestetice, cicatricile pot limita mișcarea pe segmentele afectate, pot „prinde” tendoane, pot afecta circulația în zona respectivă, pot atinge alunițe care își vor modifica structura, pot afecta sensibilitatea tactilă, pot afecta transpirația, părul, unghiile etc. În plus, este dificil de prevăzut ce se va întâmpla în timp cu aceste zone.

Din aceste motive, clinicile Biomedica și Bioderm din București oferă consultații dermatologice și dermatoscopii gratuite penru nevii afectați de arsuri tuturor răniților în incendiul de la Colectiv. Toți cei care au nevoie de ajutor pot apela numărul de telefon 031.91.01.

Laserele de ultimă generație contribuie la o cicatrizare estetică

Medicul are întotdeauna grijă să vindece o arsură cu o cicatrice minimă. Cicatricea depinde de profunzimea arsurii, dar și de „moștenirea” unui teren predispus la fibroză. „Vindecarea durează de la 10 zile, în cazuri superficiale, până la 1-2 luni (sau mai mult), în cazul leziunilor adânci. Pentru a depăși această etapă, avem la dispoziție mai multe tehnici, adaptate fiecărei situații în parte. În plus, se cunoaște faptul că o cicatrice se definitivează lent, în 2-6-chiar 24 luni (deși închiderea rănii este de mult timp terminată)”, adaugă medicul dermatolog Dorina Giurcaneanu.

În tot acest timp, medicul urmareste modul în care se formează  o cicatrice  (pentru a evita formele complicate de cicatrice) și poate dirija modelarea ei prin pansamente speciale, creme, fizioterapie sau terapii cu lasere de ultimă generație. Nu trebuie uitate nici alunițele. „După vindecare, pacientul trebuie urmărit periodic pentru a observa alunițe care se modifică sau apariția altor leziuni suspecte de malignitate”, mai spune medicul.

De asemenea, expunerea repetată la soare poate provoca  leziuni la fel ca oricare alt tip de arsură cutanată: fibrozare, apariția de leziuni maligne (cancerigene), uzură cutanată.

Ce e de facut pentru evitarea cicatricilor urâte?

Pentru ca o persoană să nu rămână cu semne urâte după o arsură este necesar ca pansamentele umede, grase, sau cele cu colagen care blochează formarea de colagen propriu în exces, să fie urmărite de un specialist. Dacă în final au rezultat,  totuși, cicatrici urâte, dure, groase, există posibilități de ameliorare prin creme, sau lasere bine coordonate. „Sunt însă tratamente care necesită timp și răbdare pentru a obține evoluția bună. Evident e mai ușor cu leziunile mici”, susține medicul Dorina Giurcăneanu.

Persoanele cu arsuri mai ușoare au nevoie în continuare de consult de specialitate dermatologic, cu dermatoscopie digitală care permite urmărirea pe termen lung a segmentului de piele afectat în privința alunițelor sau a oricăror modificări ce ar sugera leziuni suspecte de malignitate. „Pentru cicatricile mai groase, există lasere folosite etapizat care subțiază stratul gros cicatriceal, lăsându-l acceptabil din punct de vedere cosmetic și funcțional. Se evită astfel neplăcerile legate de cicatrici inextensibile. Unde este posibil, excizia cicatricilor hipertrofice se poate face în servicii de chirurgie plastică”, adaugă dermatologul.

Topul factorilor care afectează pielea

Exista mulți factori care agresează pielea. Dintre aceștia, arsurile chimice (cu acizi sau baze), iradierile medicale, accidentale sau solare, substanțele alergogene  modifică reactivitatea pielii. În același fel afectează pielea și infecțiile, clorul din apa cea de toate zilele, substanțele cancerigene, cum sunt gudroanele, asfaltul, uleiurile de motor, cu care lucrează anumite grupuri de populație.

„Contactul cu aceste substanțe ar trebui evitate, mai ales ca e simplu să porți uniformă de protecție la serviciu. Recomandăm protecție solarară și controale dermatologice, în cazul iradierii solare, emoliere cutanată, pentru cei care au piele uscată s.a.m.d. Dermatologul va ști să vă îndrume pentru a avea o piele cât e posibil de frumoasă”, conchide Dr. Dorina Giurcaneanu.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică