Categories: Expertul zilei

Un medic infecționist ne învață cum să recunoaștem complicațiile gripei. ”Dureri de cap, greață și vărsături”

Cum să recunoaștem complicațiile gripei. Corneliu Petru Popescu, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”, din Capitală, asistent universitar la Catedra de Virusologie – UMF Carol Davila, a explicat pentru doctorulzilei.ro care sunt riscurile encefalitei, o boală a sistemului nervos central, care poate apărea din cauza virusurilor gripale.

– De ce apare encefalita?
– În general, encefalitele sunt date de către virusuri și ele pot să aibă apariție sezonieră, cum ar fi virusul gripal, și avem encefalită cu virus gripal. Encefalitele cu enterovirusuri apar mai mult vara.

Avem encefalitele din bolile eruptive ale copilăriei, din rubeolă, rujeolă, care apar odată cu epidemiile acestor boli. Acestea sunt encefalitele date de către virusuri. Cele date de către bacterii nu au o așa mare separare pe anotimpuri, practic, sunt în tot timpul anului.
– Care sunt simptomele?
– Cefalee, durere de cap, vărsături, greață, fotofobie, dezorientare sunt manifestările clinice care trebuie obiectivate de către un medic. Mai pot apărea tulburări de echilibru. Toate astea apar, de obicei, într-un caz febril și necesită multiple diagnostice diferențiale cu accidente vasculare cerebrale, cu tumori și alte patologii ale sistemului nervos.
– Cât de gravă e boala?
– Poate să se ajungă rapid la comă, în câteva ore.

Cum să recunoaștem complicațiile gripei

– Ținând cont că encefalita poate apărea de la virusul gripal, care știm că ne afectează și primăvara, precum și de faptul că anumite simptome sunt asemănătoare cu cele din cazul gripei, vă rog să ne spuneți când ar trebui un pacient să își facă serioase griji? Care este elementul esențial de diferențiere?
– Teoretic orice pacient trebuie să meargă la medicul de familie, dar, aceștia sunt aglomerați, spitalele, la fel.

Dar dincolo de asta, pacientul trebuie să fie alarmat de tipul vărsăturii. În encefalite și meningite, vărsătura este în jet și, de multe ori, fără vreun simptom de greață care să te anunțe. Un alt element distinctiv este fotofobia, când pacientul nu poate ține ochii deschiși la lumină.

De asemenea semne de alarmă pot fi cefaleea intensă, tulburări de echilibru, somnolență.
– Tratamentul e dificil?
– În general, virusurile nu prea au tratament etiologic. Sunt anumite encefalite virale care pot fi tratate cu antivirale. Dacă avem o encefalită cu enterovirusuri, nu avem ce tratament să-i dăm, decât unul simptomatic. Adică să-i scazi presiunea intercerebrală astfel încât să nu mai aibă dureri de cap, să nu mai verse, să-i scadă edemul cerebral.
– Ce alte encefalite mai pot să apară acum?
– Pot să apară și encefalitele cu herpes virusuri, pot să apară și cu enterovirusuri, la debutul sezonului. Toată lumea face herpes oronazal sau genital. Herpes simplex 1 apare mai ales în zona oronazală, Herpes simplex 2, mai curând în zona genitală. Oricare dintre acestea două pot să dea și encefalită.
Care e cea mai periculoasă?
– Encefalita cu herpesvirusuri, pentru că dă cel mai frecvent sechele și poate să ducă la deces.
– Și care pot fi sechelele?
– Pot fi pe termen scurt, pe care pacientul, încet-încet, să le recupereze – și pot să fie, de la scăderea capacității de concentrare, dezorientare, până la sechele neurologice gen paralizii – mai rar, dar se pot întâmpla -, tulburări de vorbire. Oricare dintre acestea pot să fie și pe termen lung, pe toată durata vieții, depinde de fiecare pacient. Întotdeauna noi lucrăm cu bolnavii, nu cu bolile.

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

26 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

57 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică