Categories: Stil de viaţă

Un medicament comun luat de milioane de oameni poate crește riscul de demență

Peste unul din 10 adulți din SUA cu vârsta de peste 65 de ani suferă de această boală, iar unul din trei vârstnici moare cu Alzheimer sau altă demență. Știința care stă la baza acestei boli îngrozitoare a progresat mult, dar este încă în creștere.

Un tratament popular pentru arsurile la stomac și refluxul acid, folosit de milioane de oameni, poate crește riscul de apariție a demenței, potrivit unui nou studiu.

Inhibitorii pompei de protoni, cunoscuți și sub numele de IPP, au fost, de asemenea, asociați cu un risc mai mare de insuficiență renală, accidente vasculare cerebrale și deces prematur.

Persoanele cu vârsta de 45 de ani și peste, care au luat IPP timp de mai mult de patru ani, au avut un risc cu 33% mai mare de a dezvolta demență decât persoanele care nu au luat niciodată aceste medicamente, se afirmă în studiul publicat în revista Neurology.

Tratamentul, care este disponibil pe scară largă fără prescripție medicală, acționează prin direcționarea enzimelor din mucoasa stomacului care produc acid. Acestea sunt utilizate pentru a trata simptomele refluxului acid și ale tulburărilor conexe.

Medicamentele pentru refluxul acid cauzează demență

„Acest studiu nu dovedește că medicamentele pentru refluxul acid cauzează demență”, a declarat pentru CNN autorul studiului, Dr. Kamakshi Lakshminarayan, neurolog la Școala de Sănătate Publică a Universității din Minnesota din Minneapolis și membru al Academiei Americane de Neurologie. „Acesta arată doar o asociere. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma constatările noastre în alte grupuri mari de studiu și pentru a înțelege posibila legătură dintre utilizarea pe termen lung a inhibitorilor de pompă de protoni și riscul mai mare de demență.”

De asemenea, ea i-a liniștit pe cei care iau doar ocazional medicamente, spunând că utilizatorii obișnuiți sunt cei care ar trebui să ia aminte.

Echipa de oameni de știință a urmărit peste 5.700 de persoane pe durata studiului și care nu aveau demență la început.

Aproximativ 26% dintre participanți au luat IPP în timpul studiului, iar printre acești 1.500 de persoane, cercetătorii au descoperit 58 care au luat în mod regulat IPP timp de patru ani și jumătate și care au dezvoltat apoi demență.

Cercetătorii nu au constatat un risc mai mare în cazul persoanelor care au luat medicamentele timp de mai puțin de 4,4 ani.

Cei care au realizat studiul au recunoscut limitele studiului, de exemplu, au verificat utilizarea medicamentelor de către participanți doar o dată pe an, iar utilizarea poate varia pe parcursul anului.

Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro

Legătură potențială între utilizarea excesivă a IPP și demență

Cercetătorii au identificat deficiența de B12 ca fiind o legătură potențială între utilizarea excesivă a IPP și demență. „Unele studii au arătat că utilizarea medicamentelor pentru refluxul acid poate fi asociată cu niveluri scăzute de B12. Iar un nivel scăzut de B12 este asociat cu tulburări de gândire și memorie slabă”, spune Dr. Lakshminarayan

Pentru cei care folosesc în mod regulat inhibitori ai pompei de protoni, doctorul le recomandă să vorbească cu medicul lor despre opțiuni alternative. „Oprirea bruscă a acestor medicamente poate duce la simptome mai grave”, a avertizat ea.

Schimbările în dietă și evitarea meselor târzii ar putea fi o modalitate nemedicamentoasă de a trata refluxul acid. Supraponderabilitatea poate fi, de asemenea, un factor în această tulburare. Dar aceste alternative nu funcționează pentru toată lumea, a avertizat expertul.

„Recomandarea noastră este ca pacienții să discute cu medicii lor despre medicamentele pe care le iau și să le spună dacă iau medicamente fără prescripție medicală”, a spus Dr. Lakshminarayan.

Recent Posts

Bolile care te pot scoate mai repede la pensie. Condițiile de îndeplinit

În ceea ce privește pensionarea medicală sau pensionare pe caz de boală, înseamnă că o…

15 minute ago

Programul „Litoralul pentru toți” vine cu reduceri de peste 70%. Stațiunea unde o noapte de cazare poate costa 35 de lei

Programul "Litoralul pentru toți" se află în prezent la cea de-a 44-a ediție și rămâne…

35 de minute ago

În ce condiții pensionarii pot cumpăra medicamente cu CARDUL de ALIMENTE?

În România, peste 2.700.000 milioane de persoane, cu precădere pensionari, primesc un ajutor din partea…

54 de minute ago

Meteorologii au dat ALERTA: Fenomen PERICULOS deasupra României!

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de…

o oră ago

Tratament revoluţionar pentru reducerea atacurilor severe de astm

Un medicament experimental și-a atins obiectivul principal de a reduce atacurile de astm în două…

2 ore ago

INTERZIS la tatuaje pentru anumite persoane! Ce decizie a luat Ministerului Sănătăţii?

Saloanele specializate nu au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică şi artistică persoanelor sub…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar