Categories: Ştiri sănătate

Un nou virus mortal se răspândește în Europa, din cauza schimbărilor climatice. Avertismentul OMS

Un alt virus îngrijorător se răspândește în Europa, despre care mulți experți cred că ar putea provoca următoarea pandemie, potrivit unui raport.

Boala, cunoscută sub numele de febră hemoragică din Crimeea-Congo (CCHF), este o febră potențial mortală cauzată de un virus și se află în prezent pe lista de agenți patogeni prioritari a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care ar putea provoca focare și pandemii ample, a raportat Forbes.

Pe măsură ce temperatura Pământului crește din cauza schimbărilor climatice, mediul încălzit a favorizat extinderea habitatului căpușelor care pot transporta și transmite nairovirusul care provoacă CCHF, în special în regiunile mai temperate din Europa.

De exemplu, în Spania, a înregistrat primele cazuri de virus în 2011 și 2016.

Un nou virus mortal se răspândește în Europa

„Hemoragicul” din CCHF este ceea ce face boala periculoasă, deoarece înseamnă sângerare abundentă. După aproximativ patru zile de simptome, CCHF progresează în:

  • vânătăi severe,
  • sângerări nazale,
  • sângerare continuă în orice parte a pielii pătrunsă de obiecte ascuțite precum ace.

Sângerarea, care ar putea dura aproape două săptămâni, a provocat decesele a între 9% și 50% dintre pacienții internați în timpul focarelor. Și chiar dacă cineva supraviețuiește CCHF, recuperarea poate dura mai mult decât de obicei, deoarece sângerarea nu este ceva care se oprește la recuperarea de la virus.

Și deși nu există încă tratamente specifice pentru CCHF, medicamentul antiviral ribavirina poate fi utilizat pentru a trata pacienții. Cu toate acestea, este încă studiat în continuare.

Avertismentul OMS

În 2022, OMS a lansat un proces științific global pentru a-și actualiza lista de „patogeni prioritari” sau cei care ar putea provoca focare sau pandemii.

„Direcționarea agenților patogeni prioritari și a familiilor de virusuri pentru cercetarea și dezvoltarea de contramăsuri este esențială pentru un răspuns rapid și eficient la epidemii și pandemii”, a declarat în 2022 dr. Michael Ryan, directorul executiv al Programului pentru Situații de Urgență în Sănătate al OMS.

„Fără investiții semnificative în cercetare și dezvoltare înainte de pandemie, nu ar fi fost posibil să se dezvolte vaccinuri sigure și eficiente în timp record”.

Prin această inițiativă, OMS încearcă să depășească posibilele focare de virus prin direcționarea investițiilor globale în cercetare și dezvoltare, în special în crearea de vaccinuri, teste și tratamente.

„Această listă de agenți patogeni prioritari a devenit un punct de referință pentru comunitatea de cercetare cu privire la locul în care să se concentreze energiile pentru a gestiona următoarea amenințare”, a spus Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul șef al OMS.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

26 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

57 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică