Categories: Ştiri sănătate

Un parazit existent la câini poate combate cancerele incurabile. Expert: Este eficace în cancerul benign

Un parazit existent la câini ar putea ajuta la combaterea cancerelor incurabile! Rezultate preliminare sunt promițătoare și o mare provocare, spun oamenii de știință.

Cancerele sunt a doua cauză de deces în lume, după bolile cardiovasculare . Maladiile pot fi tratate eficient prin intervenții chirurgicale, chimioterapie și radioterapie, în timp ce alții răspund slab sau deloc. Îmbunătățirea tratamentului acestor boli este, prin urmare, o provocare majoră.

De câțiva ani, dezvoltarea imunoterapiilor, tratamente care folosesc diverse componente ale sistemului imunitar pentru a lupta împotriva tumorilor, a oferit speranță pentru bolnavi și medici. Unii folosesc viruși modificați, dar aceștia pot provoca efecte adverse pacienților.

Pentru a depăși această problemă, oamenii de știință au studiat posibilitatea de a utiliza în schimb microorganismul Neospora caninum . Inofensiv pentru oameni, acest parazit se găsește la câini. Primele rezultate ale cercetării noastre, obținute la șoareci, sunt încurajatoare.

Primele imunoterapii: un impact pozitiv

Un parazit existent la câini ar putea ajuta la combaterea cancerelor incurabile. Expert: A fost un joc de noroc

Chimioterapia și radioterapia previn înmulțirea celulelor tumorale, dar atacă și celulele necanceroase, și astfel au efecte secundare grave. În schimb, imunoterapia stimulează sistemul imunitar al pacientului să țintească celulele canceroase. Sunt folosite diferite strategii, de la utilizarea anticorpilor care vizează celulele canceroase sau care le împiedică să inactiveze sistemul imunitar (cunoscuți sub numele de inhibitori ai punctelor de control imunitar ), până la utilizarea de microorganisme vii care induc un răspuns imun puternic pentru distrugerea celulelor tumorale.

Micșorarea tumorilor și creșterea ratelor de supraviețuire

Abordările imunoterapeutice au fost utilizate încă din 2001 pentru a trata melanomul: dezvoltarea primului anticorp de inhibare a punctului de control imunitar a dus la supraviețuirea de doi ani a peste 53,6% dintre pacienții tratați . În 2015, un alt progres în managementul melanomului a dus la micșorarea tumorilor și creșterea ratelor de supraviețuire. Se bazează pe utilizarea unui virus herpes modificat pentru a se înmulți în celulele tumorale și a provoca moartea acestora.

Un microorganism, o nouă speranță terapeutică?

Imunoterapiile ar putea fi cheia pentru tratarea cancerelor care sunt în prezent incurabile. Exemplele includ glioblastomul, un cancer cerebral grav cu o supraviețuire medie de 15 luni după diagnostic și cancerul pancreatic, care are o supraviețuire medie de 8 luni .

N. caninum este un parazit unicelular care poate provoca boli neurologice severe și moartea fătului la unele animale ( bovine și canini ). Cu toate acestea, este complet inofensiv pentru oameni și majoritatea rozătoarelor, probabil din cauza diferențelor de răspunsuri imune. În același timp, N. caninum este capabil să se înmulțească in vitro în celule de origine umană sau de șoarece.

La fel ca virusurile utilizate în imunoterapie, N. caninum poate distruge celulele pe care le infectează și, de asemenea, induce un răspuns imun puternic . Aceste două caracteristici îl fac un bun candidat pentru imunoterapie antitumorală.

Având în vedere acest lucru, am decis să-i testăm capacitatea de a trata șoarecii pentru un cancer al timusului (o glandă situată în partea superioară a toracelui) numită timom . Acest tip de cancer este tratat în cea mai mare parte prin intervenție chirurgicală la om. Scopul a fost de a demonstra eficacitatea anticanceroasă a N. caninum înainte de a-l testa pe cancere care sunt rezistente la tratamentele existente.

Rezultatele noastre, publicate în Journal for ImmunoTherapy of Cancer , demonstrează că, la șoareci, N. caninum este capabil să controleze dezvoltarea tumorii până la regresia completă . Aceste rezultate au fost obținute nu numai după ce microorganismele (nemodificate) au fost administrate direct în tumoră, ci și la distanță de aceasta.

Trei mecanisme pentru controlul dezvoltării tumorii
N. canium este capabil să controleze dezvoltarea tumorii în trei moduri diferite. În primul rând, poate distruge celulele canceroase direct. La patru zile după tratament, vacuole în celulele tumorale au fost observate (compartimente mici în interiorul celulelor) care conţin N. caninum . Formate de microorganism, compartimentele îi permit să se înmulțească în celula gazdă în timp ce sunt protejate de degradare. După etapa de multiplicare, celula parazitată este distrusă.

Observarea unor astfel de vacuole în tumoră înseamnă că N. caninum este într-adevăr capabil să se înmulțească în celulele canceroase și apoi să le distrugă.N. caninum a fost detectat în alte celule, dar fără a persista sau a provoca leziuni.

Al doilea mod prin care N. caninum controlează dezvoltarea tumorii este prin stimularea unui răspuns imun celular. Acest răspuns se caracterizează prin niveluri ridicate de molecule inflamatorii precum și prin recrutarea de celule imunitare specializate în distrugerea celulelor canceroase, indiferent dacă sunt sau nu infectate cu N. caninum . Aceste celule sunt limfocitele T citotoxice și celulele natural killer (NK), a căror particularitate este de a produce proteine ​​care degradează membranele celulare, ducând la distrugerea celulelor.

În cele din urmă, N. caninum afectează dezvoltarea tumorii prin reprogramarea micromediului tumoral. Tumorile cresc parțial pentru că sunt capabile să „sedeze” sistemul imunitar, formând un așa-numit micromediu imunosupresor , care favorizează dezvoltarea lor. Tumorile fac acest lucru prin producerea de molecule precum VEGF ( factorul de creștere a endoteliului vascular ), o proteină implicată în crearea vaselor de sânge care aduc substanțe nutritive tumorii și este PD-L1 ( moarte programată-Ligand 1 ), care previne moartea celule care o exprimă puternic, potrivit Theconversation.

După tratament cu N. caninum , totuși, aceste două molecule sunt produse la niveluri mai scăzute în cadrul tumorii. Această scădere a concentrației face posibilă reprogramarea micromediului tumoral astfel încât să participe la eliminarea celulelor canceroase.

Rezultate promițătoare

Rezultatele obținute la șoareci sunt preliminare, dar foarte încurajatoare. Ele arată că N. caninum ar putea fi antidotul pentru a îmbogăți arsenalul de imunoterapii anticancer.

Folosirea unui microorganism pentru a trata cancerul a fost un joc de noroc, deoarece are capacitatea de a se multiplica în celule. Cu toate acestea, la sfârșitul experimentelor noastre, N. caninum nu a mai fost detectabil la șoarecii tratați. Deși oamenii nu sunt susceptibili la infecția cu N. caninum , eliminarea sa de către sistemul imunitar va trebui să fie confirmată înainte de a putea fi utilizată terapeutic. După ce și-a demonstrat eficacitatea într-un model de cancer benign, următorul pas este studiul proprietăților anticanceroase ale N. caninum în cancerele greu de tratat.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

12 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică