Un test gratuit în România îți poate salva viața

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, din România, după cancerul mamar. Este esențial să mergi la control periodic, cel puțin o dată pe an trebuie să faci testul Babeș – Papanicolau. Atenție! Acest tip de test este gratuit în România. Controlul anual la medicul ginecolog îți poate salva viața!

Datele statistice arată că peste 4300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar aproximativ 1900 de femei mor anual în urma diagnosticarii tardive cu această maladie. Culmea este că acest tip de cancer poate să fie tratat cu succes, dacă se pune un diagnostic precoce. Tot ce trebuie să facă o femeie este să meargă la controlul ginecologic periodic și să efectueze testul Babeș-Papanicolau.

Ce este cancerul de col uterin:

Cancerul de col uterin (sau cervical) este o tumoră malignă care se dezvoltă în ţesuturile colului uterin. El apare atunci când celulele anormale de la nivelul colului uterin se transformă în celule canceroase. Aceste celule trec prin celulele de suprafaţă (epiteliul) şi ajung în ţesutul de bază (stroma) al colului uterin.

Cel mai frecvent, cancerul cervical începe în celulele din zona de transformare. La diagnostic, cancerul este, cel mai adesea, doar în colul uterin, dar se poate răspândi şi la ţesuturile din jurul colului uterin (de exemplu vagin) sau la alte părţi ale corpului.

Medicii spun că majoritatea cancerelor de col uterin încep în celulele mucoasei cervixului – partea inferioară a uterului, într-o zonă numită zona de transformare. Practic, aceste celule nu se transformă brusc în cancer. Celulele normale ale cervixului dezvoltă treptat modificări precanceroase care ulterior se transformă în cancer. Important de reținut este că aceste modificări pot fi detectate cu ajutorul testului Papanicolau. Dacă sunt tratate la timp se poate preveni dezvoltarea cancerului. De asemenea, specialiștii spun că nu toate leziunile precanceroase se vor transforma în cancer de col uterin. Încă, așa cum spun cei de la American Cancer Society, tratarea tuturor leziunilor precanceroase ale cervixului poate preveni aproape toate cancerele de col uterin.

Câte tipuri sunt:

Cele două tipuri principale de cancer de col uterin sunt numite după celulele în care se dezvoltă:

  • carcinom cu celule scuamoase – cel mai comun tip, reprezentând aproximativ 8 din 10 cazuri;
  • adenocarcinom – un tip mai puţin comun, care se dezvoltă în celulele glandulare. Este mult mai dificil de diagnosticat, deoarece se situează adânc la nivelul colului uterin, ceea ce face dificilă utilizarea instrumentelor pentru testare.

Ce este HPV:

Este cel mai comun virus transmisibil pe cale sexuală. Dar infecția cu HPV nu înseamnă obligatoriu cancer de col uterin.

Sunt cunoscute peste 100 de tulpini ale virusului. Virusul HPV este responsabil de aproape toate cazurile de cancer de col uterin, tulpinile 16 şi 18 fiind responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancer de col. HPV cauzează, de asemenea, cancer anal, cu aproximativ 85% din toate cazurile determinate de HPV-16. Tipurile de HPV 16 şi 18 sunt responsabile de aproape jumătate din cazurile de cancer vaginal, vulvar, şi alte forme de cancer ale penisului. Tulpinile 6 şi 11 cauzează aproximativ 90% din cazurile de condiloame genitale.

Modalităţi de transmitere a HPV:

  • Pe cale sexuală: contactul la nivelul pielii între zonele genitale, dar şi prin raporturi sexuale.
  • Pe alte căi: autoînlocuire dintr-un loc infectat într-un loc anterior neinfectat. Se poate transmite şi de la mamă la nou-născut: transmitere verticală, dar acestea sunt cazuri rare.

HPV nu este singura cauză de col uterin. Majoritatea femeilor cu HPV nu suferă de cancer de col uterin. Însă alți factori de risc sunt asociați cu boala. De exemplu, fumatul, infecția cu HIV, influențează femeile expuse la HPV cu o probabilitatea mai mare de dezvolta cancer de col uterin.

Afecţiuni asociate infecţiei cu virusul HPV:

Principalele afecţiuni asociate sunt: cancer anal, condiloame genitale, neoplazie intraepitelială vaginală, cancer vaginal, neoplazie intraepitalială vulvară, cancer vulvar, neoplazie intraepitelială cervicală, adenocarcinom cervical, cancer de col uterin, neoplazie intraepitelială anală.

Modalităţi de prevenţie a infecţiei cu virusul HPV:

  • Profilaxie primară: vaccinare.
  • Profilaxia secundară: screening, test Papanicolau, dar şi tratamentul leziunilor precanceroase.

Recent Posts

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

26 de minute ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

56 de minute ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

o oră ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

2 ore ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

2 ore ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

3 ore ago

Citeste si: