Unele dintre cele mai sănătoase alimente cauzează cele mai multe cazuri de intoxicaţii alimentare

,,Nu vrem să descurajăm oamenii să consume aceste alimente, însă trebuie să fie foarte atenţi la modul cum le gătesc”, explică Dr. Patricia Griffin unul dintre autorii studiului.

Conform rezultatelor cercetării, spanacul şi salata verde sunt principalii vinovaţi în producerea intoxicaţiilor alimentare.  Aproximativ 1 din 5 cazuri de îmbolnăviri şi 236 de decese au fost asociate consumului de fructe şi legume, iar jumătate din numărul total al cazurilor de infecţii alimentare au fost cauzate de produse care aveau în componenţa lor aceste alimente.

Multe dintre îmbolnăvirile provocate de consumul de vegetale provin de la un norovirus care are legătură mai degrabă cu sursa de unde provin alimentele şi nu cu  alimentele în sine.

 

Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni digestive acute determinate de ingestia, o dată cu hrana, a unei toxine alimentare.

Cel mai adesea se caraterizează prin apariţia diareii,îinsoţită de dureri abdominale, greţuri, vărsături, balonare, colici abdominale, în unele cazuri dureri de cap, paloare, transpiraţii, febră

. Alimentele pot fi contaminate prin următoarele metode:
– pe parcursul procesului de preparare
– pe parcursul creşterii în cazul fructelor şi legumelor, care pot fi contaminatea dacă sunt folosite îngrăşămintele naturale sau dacă este folosită irigaţia cu apă dintr-o sursă contaminată
– prin contaminare din mediul înconjurător, cu microorganisme patogene care se pot găsi în praf, pământ, apă.

 

Pentru a evita apariţia toxiinfecţilor alimentare sunt recomandate următoarele măsuri:
– atenţie sporită în momentul în care faceţi cumpărăturile

– înainte să vă apucaţi să gătiţi trebuiă să vă spălaţi bine pe mâini
– nu este recomandată utilizarea aceloraşi recipiente pentru păstrarea şi tăierea cărnii crude şi pentru prepararea legumelor şi fructelor care vor fi consumate nepreparate termic

– dezinfectaţi ustensilele pe care le folosiţi pentru tăierea cărnii crude după fiecare utilizare
– pastraţi corect alimentele (în frigider la temperaturi mai mici sau egale cu 4 grade Celsius)

– citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe etichetele produselor deoarece conţin informaţii despre păstrarea şi prepararea corectă.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

2 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

2 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

3 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

3 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

4 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra