Categories: Stil de viaţă

De ce spun nutriționișții că e sănătos să înlocuiești uleiul cu untura

Untura e mai sănătoasă de folosit la gătit și în special la prăjit, pentru că uleiurile vegetale degajă substanțe toxice care pot cauza cancer, boli de inimă și chiar demență, potrivit unui nou studiu.

Uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, precum cel de floarea-soarelui și cel de porumb elimină o cantitate mare de aldehide, niște substanțe toxice ”învinovățite” de apariția mai multor boli.

Cu toate că uleiul de măsline e mai sănătos decât alte uleiuri vegetale, tot untul și untura sunt mai sănătoase.

Untura indcată la prăjit

Profesor ul Martin Grootveld de la Universitatea De Montfort a descoperit că dacă gătești pește cu ulei de porumb sau de floarea-soarelui, sunt eliberate de 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita zilnică admisă.

Prof. Grootveld susține că toate uleiurile vegetale produc aceleași reacții chimice la temperaturi înalte, cele bogate în grăsimi polinesaturate o cantitate mare de substanțe toxice, cele bogate în grăsimi mononesaturate mai puține, iar grăsimile saturate cele mai puține.

Ce alte avantaje are untura

Iată câteva motive pentru care s-ar putea să consideri înlocuirea uleiului cu untură în anumite cazuri:

  • Aromă și gust: Untura adaugă un gust și o aromă bogată mâncărurilor. Dacă vrei să adaugi un element de savoare mai intensă la preparatele tale, untura poate fi o alegere excelentă.
  • Textură și consistență: Untura poate oferi un caracter crocant sau o textură mai bogată unor mâncăruri prăjite sau coapte. Astfel, poate fi ideală pentru preparatele precum cartofii prăjiți sau produsele de patiserie.
  • Valoare nutrițională: Untura conține vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A și D, care pot adăuga valoare nutrițională mâncărurilor. Cu toate acestea, untura este și bogată în grăsimi saturate, ceea ce ar putea să fie un dezavantaj pentru persoanele cu dietă sănătoasă sau cu probleme de sănătate legate de colesterol.
  • Temperatură ridicată de ardere: Untura are o temperatură de ardere mai mare decât unele uleiuri vegetale, ceea ce înseamnă că poate fi mai potrivită pentru prăjire la temperaturi ridicate, deoarece nu se descompune sau devine instabilă la fel de repede.
  • Origine locală: Pentru unii oameni, folosirea unturii poate fi o opțiune mai sustenabilă și locală, deoarece poate proveni din surse locale și nu necesită transporturi lungi, așa cum se întâmplă în cazul multor uleiuri vegetale.

Recent Posts

Alertă alimentară! Produs alimentar popular, retras de pe rafturile magazinelor din întreaga țară pentru că are pesticide

Un produs alimentar popular a fost retras de pe rafturile magazinelor care aparțin lanțului Mega…

18 minute ago

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea pentru femeile de peste 50 de ani. „Nu se acumulează în organism!”

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul Vlad Ciurea, recunoscut pentru cariera sa excepțională…

50 de minute ago

Horoscop 14 mai. Oportunități neașteptate pentru Berbeci. Leii ar trebui să facă un pas în spate

Horoscop 14 mai. Este o zi excelentă pentru Vărsători, care au relații minunate cu toți…

o oră ago

Cercetătorii au descoperit de ce fumătorii iau rapid în greutate atunci când se lasă de fumat

Fumătorii care intenționează să renunțe sunt adesea îngrijorați de creșterea în greutate care vine la…

2 ore ago

Ce trebuie să știi înainte de o mamografie. Un radiolog explică cum să te pregătești cel mai bine

Ce să știi despre mamografie. De ce este important să faci o mamografie de rutină…

2 ore ago

Ce este insuficiența hepatică. De ce apare și care sunt semnele revelatoare

Ce este insuficiența hepatică. Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește…

3 ore ago

Citeste si: