Utilizarea pe termen lung a analgezicelor la cei sub 25 de ani crește riscul de boli mintale și abuz de substanțe, mai târziu

Utilizarea pe termen lung a analgezicelor la persoanele cu vârsta sub 25 de ani crește riscul de sănătate mintală precară și abuzul de substanțe mai târziu în viață, a constatat un studiu.

Rezultatele studiului, publicate în The Lancet Regional Health – Europe, sugerează că 29% dintre persoanele cu vârsta sub 25 de ani cu durere cronică sunt susceptibile de a dezvolta o boală mintală la vârsta adultă. Cu toate acestea, riscul de boli mintale a crescut la 46% atunci când erau pe un analgezic pe bază de rețetă.

Utilizarea analgezicelor la cei sub 25 de ani crește riscul de boli mintale

Durerea cronică este o afecțiune persistentă care afectează viața de zi cu zi a persoanei afectate. Poate apărea din cauza mai multor afecțiuni precum artrita, leziuni sau cancer. Managementul durerii implică identificarea problemei de bază și tratamentul pentru ameliorarea simptomelor, inclusiv utilizarea de medicamente pentru calmarea durerii.

Cercetătorii studiului au observat, de asemenea, o legătură între consumul de analgezice pe bază de rețetă la o vârstă fragedă și utilizarea crescută a opioidelor mai târziu în viață. Descoperirile sugerează că cei care luau analgezice aveau un risc cu 82% mai mare de a dezvolta abuz de substanțe.

Cercetătorii au făcut concluziile după ajustarea altor factori, inclusiv sexul, privarea, statutul de fumat, consumul de alcool, IMC, anul nașterii, bolile mintale anterioare și consumul abuziv de substanțe.

Studiul a examinat rezultatele asupra sănătății a 853.625 de participanți între doi și 24 de ani. Din totalul de participanți,

  • 115.101 au avut dureri cronice,
  • 20.298 erau pe rețete repetate pentru analgezice,
  • 11.032 au fost diagnosticați cu durere cronică și li s-au prescris analgezice.

Tratarea durerii poate provoca rău atât pe termen scurt, cât și pe termen lung

Participanții au fost urmăriți în medie timp de cinci ani după vârsta de 25 de ani. În timpul urmăririi, 11.644 de participanți au dezvoltat abuz de substanțe, 143.838 aveau sănătate mintală precară și 77.337 au primit cel puțin o rețetă de opioide.

„Este clar că managementul durerii cronice la tineri trebuie să fie optimizat. Știm că tratarea durerii poate provoca rău atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, dar este, de asemenea, esențial să se evite dependența excesivă de medicamente care ar putea duce la dependența de medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală în viața ulterioară.

Acum trebuie să colaborăm cu toți furnizorii de servicii medicale pentru a-i ajuta să cântărească riscurile și beneficiile prescrierii de analgezice la o vârstă fragedă și să încurajăm luarea în considerare a altor abordări recunoscute și eficiente de management fără medicamente”, a declarat Dr. Andrew Lambarth, cercetător de la Universitatea din Londra, într-un comunicat de presă.

„Aceste tendințe sunt îngrijorătoare, deoarece persoanele sub 25 de ani sunt deosebit de vulnerabile. Aceasta înseamnă că utilizarea regulată a analgezicelor pentru a calma durerea cronică poate duce la o dependență excesivă neintenționată de medicamentele pentru durere în viața adultă. Serviciile specializate pentru durere pentru un sprijin mai bine direcționat vor fi, de asemenea, un factor vital în reînnoirea practicii de management al durerii”, a menționat profesorul Reecha Sofat, cercetător de la Universitatea din Liverpool.

Cercetătorii sugerează că dependența excesivă de ameliorarea durerii s-ar putea datora unor factori multipli; unul dintre ele ar putea fi faptul că tinerii care au primit analgezice ar fi avut dureri mai severe sau mai frecvente, posibil din cauza unei alte cauze.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

6 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

7 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

7 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

8 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

8 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

9 ore ago

Citeste si: