Categories: Ştiri sănătate

Vaccinul împotriva variolei maimuței, în România. Se vor face două doze! Cine trebuie să se imunizeze

Vaccinul împotriva variolei maimuței, în România. Autoritățile din țara noastră au transmis că România a primit, joi, 15 septembrie 2022, 5.060 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană.

Dozele de vaccin anti-variola maimuței vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Capitală, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.

Totodată, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la cererea acestora, atunci când situația o impune.

„Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacţii direcţi ai cazurilor de infectare. Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 şi 14 zile.

Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile”, a transmis ministerul sănătății.

Primul deces cauzat de variola maimuței. Unde a fost raportat

În cazul în care prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 şi 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, însă severitatea simptomelor e mult redusă.

Primul deces din SUA din cauza variolei maimuţei a fost confirmat în Los Angeles, a anunţat luni Departamentul de Sănătate Publică.
În SUA au fost raportate aproape 22.000 de cazuri de variolă probabilă sau confirmată, arată datele CDC. Cu cele mai multe cazuri de variola maimuței se confruntă California, 4,300.

Potrivit surselor, persoana decedată avea un sistem imunitar slăbit, fiind internată în spital.

„Persoanele grav imunocompromise care suspectează că au variola maimuţei sunt încurajate să solicite asistenţă medicală şi tratament din timp şi să rămână sub îngrijirea unui furnizor pe durata bolii”, se precizează în comunicat.

Variola maimuței afectează adesea bebeluşii, femeile însărcinate şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi cele cauzate de HIV.

În SUA au fost raportate aproape 22.000 de cazuri de variolă probabilă sau confirmată, iar la nivel mondial au fost înregistrate aproape 58.000 de cazuri şi 18 decese confirmate.

Recent Posts

Se schimbă CNP-urile. Ce date vor fi trecute în cartea de identitate?

Ministerul de Interne anunţă că va fi schimbat actualul sistem de numeritoare a Codului Numeric…

4 ore ago

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

5 ore ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

6 ore ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

6 ore ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

6 ore ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar