Categories: Ştiri sănătate

Victor Costache, ministrul Sănătății: Boala aceasta a devenit o problemă de sănătate publică și oamenii trebuie să știe cum să o gestioneze, ce soluții au

Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică şi este nevoie de creşterea gradului de conştientizare a pacienţilor, dar şi a familiilor lor cu privire la această afecţiune, a afirmat, joi, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului.

„Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică şi este nevoie de creşterea gradului de conştientizare a pacienţilor, dar şi a familiilor lor cu privire la această afecţiune. Vom creşte accesul pacienţilor la medicamente prin introducerea de noi molecule în listele de medicamente compensate şi gratuite, dar consider că este necesară dezvoltarea programului naţional curativ, dar şi o îmbunătăţire a modului în care funcţionează subprogramul de diabet de tip 2, prin care este asigurat accesul copiilor la sistemele de monitorizare continuă a glicemiei şi sistemele de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Voi avea o discuţie în acest sens cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a declarat Victor Costache, citat într-un comunicat de presă.

Diabetul zaharat este o boală cronică, netransmisibilă, caracterizată printr-un nivel ridicat al glicemiei în sânge, provocat de defecte în producerea şi/sau folosirea necorespunzătoare a insulinei în organism.

Potrivit specialiştilor, alimentaţia nesănătoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice, stresul, poluarea excesivă sunt doar câteva din cauzele care astăzi au făcut ca diabetul să se răspândească.

Alimentaţia sănătoasă, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni această afecţiune.

Fructele şi legumele proaspete, alimentele bogate în vitamine şi acizi graşi Omega 3 sunt o sursă de hrană care pot reda starea de sănătate dorită, prevenind astfel afecţiuni nedorite.

De asemenea, şi activitatea fizică este un factor important de prevenţie.

Conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, în 2017, în România erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârsta între 20 şi 79 de ani. Anul trecut, 860.558 de pacienţi cu diabet au beneficiat de tratament în cadrul Programului Naţional de Diabet, iar în primul semestru al acestui an numărul acestora a fost de 821.587.

Recent Posts

Camelia Pătrășcanu vine cu vești excelente. „Ultimile zile cu Jupiter în Taur aduc prosperitate”. Află care sunt zodiile favorizate de astre

Camelia Pătrășcanu vine cu vești excelente. Astrologul dezvăluie cele trei zodii care vor avea parte…

13 minute ago

Bărbații peste 50 de ani ar trebui să evite să mănânce ACEST aliment popular la micul dejun

După vârsta de 50 de ani, bărbații ar trebui să meargă puțin mai des la…

43 de minute ago

Cele mai bune ceaiuri care vă pot ajuta să pierdeți în greutate, potrivit unui dietetician

Cele mai bune ceaiuri de slăbit. Un dietetician a dezvăluit care sunt cele mai eficiente…

o oră ago

Gelul inovator care ar putea opri efectele nocive ale alcoolului. Cum funcționează și ce conține

Gelul inovator. Cercetătorii au dezvoltat un gel proteic care neutralizează alcoolul înainte de a intra…

2 ore ago

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Modalitatea corectă de reutilizare și depozitare a uleiului

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Îndemnând la o precauție…

2 ore ago

ACESTE diete sunt cele mai bune pentru reducerea riscului de boli și cancer

Diete pentru reducerea riscului de boli și cancer. S-a dovedit că dietele vegane și vegetariene…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra