Vinul și berea, de vină pentru apariția unei maladii dureroase

Guta, considerată la un moment dat „boala regilor”, este din ce în ce mai frecventă în rândul populaţiei, iar băuturile răcoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr, vinul şi berea se numără printre factorii care duc la dezvoltarea acestei maladii, potrivit unor cercetări recente.

Numărul pacienţilor care suferă de gută s-a dublat din anul 1970, iar această maladie dureroasă este cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie la bărbaţi. Una din 35 de persoane suferă în prezent de această boală, potrivit unei cercetări privind prevalenţa şi cauzele gutei.

Bolnavii celebri ai istoriei, precum regele Henric al VIII-lea, au dezvoltat această afecţiune din cauza unor mâncăruri alese, dar victimele din prezent sunt mai predispuse să sufere de această afecţiune din cauza băuturilor îndulcite cu zahăr, a fructozei, a consumului de bere, dar şi ca urmare a unor efecte secundare ale unor medicamente.

Guta este provocată de o acumulare în sânge a acidului uric, un produs rezidual format în organism şi excretat prin rinichi. Este vorba de o tulburare congenitală a metabolismului substanţelor cunoscute ca purine, în care se acumulează niveluri serice anormale de acid uric. Printre alimentele cele mai bogate în purine se numără icrele, sardinele, heringul, organele, berea, produsele de panificaţie, vânatul.

Când este produs prea mult acid uric sau când acesta este prea puţin excretat prin vezica urinară, mici cristale se pot forma în jurul articulaţiilor. Aceste cristale dure sunt responsabile pentru inflamaţia şi durerea produsă.

Nu se cunoaşte cu claritate motivul pentru care unele persoanele se îmbolnăvesc de gută şi altele nu, dar oamenii de ştiinţă sunt de părere că genele joacă un rol important. De asemenea, nu este încă foarte clar de ce au apărut mai multe cazuri în anumite zone ale globului, în ţări precum Statele Unite ale Americii, Australia şi China înregistrându-se creşteri ale numărului pacienţilor care suferă de gută, începând din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Peter Simkin, de la Universitatea din Washington, cel care a condus studiul, spune că numărul bolnavilor s-a mărit odată cu creşterea consumului de fructoză şi cu cea a cazurilor de obezitate.

Oamenii de ştiinţă recomandă bolnavilor de gută să limiteze consumul de carne, bere, lichioruri tari, să bea vin cu moderaţie, să nu consume cafea şi produse lactate zilnic şi să renunţe la fructoză.

Recent Posts

Alertă ANM: Vremea se schimbă RADICAL în România. Se întâmplă începând chiar de azi

Alertă ANM: Europa traversează o perioadă complicată, din punct de vedere meteorologic. Mai multe țări…

17 minute ago

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

48 de minute ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

o oră ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

2 ore ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

2 ore ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

14 ore ago

Citeste si: