Categories: Ştiri sănătate

Virusul periculos care a omorât un copil și a îmbolnăvit alți șase. Se ia din apă, din fructe și din carne

Un copil de numai 1 ani din Argeş a murit din cauza unui virus pe care l-ar fi luat din apă, potrivit observator.ro. 

Doctorii l-au diagnosticat cu Sindromul hemolitic-uremic, un sindrom care distruge toate organele şi se manifestă cel mai adesea la copii.

De vină ar putea fi apa contaminată, dar sindromul poate apărea şi de la fructele din comerţ sau carnea de vită insuficient preparată. În ultimele două săptămâni, la Spitalul Maria Curie din capitală cu ajuns 6 copii cu acest sindrom.

SINDROMUL HEMOLITIC UREMIC (SHU)

”SHU este o afectiune destul de rara, care poate fi tipic sau atipic si este caracterizat de distrugerea hematiilor (celulele rosii) si a trombocitelor, afectarea endoteliului vascular cu microtromboze la acest nivel si insuficienta renala acuta.
SHU poate fi tipic (majoritatea cazurilor) care apare de obicei dupa o diaree sanguinolenta cu o bacterie producatoare de toxine (de exemplu E. Coli O157:H7) sau atipic unde este implicat sistemul complement (sistem de aparare al organismului care la un moment dat nu mai poate fi reglat si ramane activat) . In SHU atipic poate exista si un determinism genetic .
Cea mai frecventa cauza a SHU tipic ramane insa diareea cu E.Coli de obicei de tipul O157:H7. Sute de tipuri de E.Coli se gasesc in mod normal in materiile fecale dar majoritatea sunt inofensive. Cateva tipuri insa, pot provoca SHU si pot fi gasite in carne sau produse de carne contaminate, piscine sau lacuri contaminate cu materii fecale, consumul de apa, lapte sau sucuri contaminate, dar si fructe sau vegetale insuficient spalate.
Diagnosticul se stabileste pe baza simptomelor si analizelor de laborator: la cateva zile de la debutul unei diarei cu sange apar, pe langa varsaturi, dureri abdominal, paloare, febra , eventual petesii (vanatai), si fenomenele de insuficienta renala cu reducerea productiei de urina, edeme ale fetei sau membrelor, hipertensiune arterial, confuzie sau chiar convulsii (intrucat sunt afectate inclusiv vasele de sange de la nivelul creierului!!!) Datele de laborator confirma prezenta anemiei hemolitice (distrugerea celulelor rosii), trombocitopeniei (distrugerea trombocitelor) , a cresterii retentiei azotate (cresc valorile ureei si creatininei) . De obicei, ceea ce alerteaza parintii este reducerea diurezei (copilul nu mai urineaza in decurs de 12 ore sau mai mult!!!) In cazul SHU atipic diareea lipseste si de multe ori nu se poate depista un factor declansator. SHU atipic are o evolutie mult mai severa si in ambele cazuri, pe langa tratamentul medicamentos , de multe ori este nevoie de dializa pentru a ajuta copilul sa treca peste acest moment critic. In cazul SHU tipic copilul se poate vindeca in totalitate sau poate ramane cu sechele – insuficienta renala cronica, epilepsie etc.
Compliicatiile bolii pot fi redutabile. Am avut cazuri in care intestinul copilului s-a necrozat si perforat si a trebuit operat pentru peritonita, am avut cazuri cu hemoragii cerebrale iar unii chiar au decedat. Cu ajutorul dializei am reusit sa salvam multi copii care, inainte de 1992, (cand am inceput aceste procedee alaturi de colegii mei , la Spitalul Fundeni, si am continuat apoi la Spitalul “Grigore Alexandrescu” ) nu aveau nicio sansa…
Pentru SHU atipic s-a inventat un medicament “minune” un anticorp monoclonal (Eculizumab ,Soliris) care inhiba sistemul complement , stingand astfel procesul patologic prin care vasele de sange sunt atacate. Tratamentul trebuie aplicat cat mai repede pentru a impiedica distrugerea avansata arinichilor de exemplu. Tratamentul are si un inconvenient…e foarte scump si, prin inhibitia complementului poate creste susceptibilitatea la unele infectii”, a precizat Dr. Ovidiu Limoncu, pe pagina sa de facebook. 

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

24 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

55 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică