Vitamina care previne și tratează infecțiile respiratorii. E principalul ”combustibil” al sistemului imunitar

Vitamina care ne ferește de infecții respiratorii. La primele semne de răceală, multe persoane trec pe suplimentele cu vitamina C. Acest nutrient a ajuns să fie atât de folosit încât se regăsește în sucurile fortificate, în picăturile pentru tuse sau în ceaiuri. Chiar dacă nu te ajută să scapi de guturai sau gripă, previne complicațiile pulmonare.

Vitamina C a fost pentru prima dată recomandată pentru răceli începând cu 1970. Este un antioxidant pe care corpul îl folosește pentru a se menține puternic și sănătos, menținând sănătatea oaselor, a mușchilor, a vaselor de sânge și ajutând la formarea colagenului. O regăsim în fructele și legumele proaspete, în special în portocale și alte citrice. Se găsește ca supliment sub formă de pastile sau lichidă.

Poate preveni sau trata o răceală?

Vitamina C este studiată de mulți ani ca tratament posibil pentru răceli, dar și ca modalitate de a le preveni. Însă, cercetările de până acum nu sunt tocmai îmbucurătoare. Per total, s-au descoperit puține beneficii clare ale acesteia în prevenirea și tratarea răcelilor.

O cercetare care a analizat sute de studii făcute asupra subiectului a arătat că cei care consumă zilnic vitamina C nu sunt protejați de răceli. În unele cazuri, însă, administrarea ei a dus la îmbunătățirea simptomelor. Atunci când vitamina a început să fie luată după ce simptomele răcelilor s-au instalat, nu au mai existat beneficii. Însă efectele s-au dovedit diferite în funcție de persoană.

Spre exemplu, la cei care aleargă și merg la maratoane, vitamina C luată zilnic a redus la jumătate riscul de a lua o răceală. Concluzia: cei care iau zilnic 0,2 grame de vitamina C nu vor avea mai puține răceli, însă vor fi mai scurte cu câteva zile. Chiar dacă nu vindecă răceli, vitamina C previne complicațiile lor, au mai arătat studiile: „Dacă iei vitamina C, riscul de complicații (pneumonie sau infecții la plămâni) scade”, spun cercetătorii.

În general, această vitamină este sigură când este consumată din fructe și legume. Dozele prea mari de vitamina C din suplimente (peste 2.000 de mg pe zi la adulți) pot însă cauza pietre la rinichi, greață și diaree.

Pediatru: „O recomad după vârsta de 1 an”

La copii, vitamina C este extrem de importantă, fiind principalul motor al sistemului imunitar al copilului. Alimentele cu cel mai mare conținut de vitamina C sunt citricele, kiwi, ardeii verzi și roșii, căpșunile, tomatele, broccoli, cartofii (în special cartofii dulci), salata și legumele verzi, varza, fructele de pădure și ananasul. Vitamina C se elimină repede din organism, deci rar putem vorbi de consum excesiv.

Totuși, doza indicată copiilor nu trebuie să treacă de 500 de mg pe zi, pentru a evita tulburările digestive (diaree, dureri de burtă). „Recomand vitamina C după vârsta de un an, la cei mai micuți picături, la cei mai mari efervescentă. Dacă însă boala este asociată cu vărsături nu este cazul să se dea ”, spuneAlexis Cochino, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului din București.

Scade riscul de infarct

Vitamina C nu ajută doar în răceli, ci și când este vorba despre stres sau infarct. O meta- analiză a arătăt că vitamina C ajută persoanele al căror sistem imunitar a fost afectat de stres pentru că este un nutrient sensibil, primul afectat la alcoolici, fumători sau obezi, ceea ce îl face ideal pentru a ne păstra sănătatea.

O cercetare publicată de American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că persoanele care au o concentrație mai mare de vitamina C în sânge au un risc cu 42% mai mic de a face infarct. Motivele nu sunt clare. Însă este sigur că cei care consumă multe fructe și legume au mai multă vitamina C în sânge.

Alimentele indicate

Iată ce alimente pot fi consumate pentru a se ajunge la 500 de mg pe zi, cât recomandă medicii:

  • Ardei roșu, 1, 2 cești – 95 de mg
  • Broccoli, o ceașcă – 74 de mg
  • Varză roșie – 1, 2 cești: 40 de mg
  • Kiwi, unul mediu – 70 de mg
  • Suc de roșii, o ceașcă – 45 de mg

Recent Posts

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

27 de minute ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

57 de minute ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

12 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

13 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

13 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

14 ore ago

Citeste si: