Vitamina care scade colesterolul. Are un puternic efect antioxidant

Nivelurile ridicate de colesterol înfundă arterele prin plăcile de aterom şi, în timp, pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Medicii atrag atenţia că o cantitate în exces de lipide oxidate contribuie la dezvoltarea aterosclerozei.

Sedentarismul, anumite afecțiuni (obezitatea, hipotiroidismul, diabetul zaharat de tip 2), ereditatea, stresul și înaintarea în vârstă pot influența nivelul colesterolului.

Vitamina E este cel mai puternic antioxidant care neutralizează radicalii liberi din sânge, reducând probabilitatea de a dezvolta ateroscleroză și cancer. Această vitamină previne conversia LDL (colesterolul „rău”) în colesterol oxidat, și mai dăunător datorită participării sale active la formarea plăcii aterosclerotice.

Vitamina E este un grup de substanțe liposolubile numite tocoferoli. Este important de reținut că această vitamină nu se formează în corpul uman și, prin urmare, trebuie furnizată în alimente în cantități suficiente. Activitatea antioxidantă a vitaminei E crește atunci când interacționează cu oligoelementul seleniu.

Alimente care elimină grăsimile din sânge

Conținutul maxim de vitamina E este în germeni de grâu. Din alte produse remarcam nuci si semințe, neapărat proaspete, soia, floarea soarelui, ulei vegetal de porumb, salata verde, cătina. Dintre cele nerecomandate, dacă este cazul, pentru controlul nivelului de colesterol din sânge, vom numi unt, ficat, în special pește sau ouă.

În unele cazuri, de exemplu, pentru a preveni bolile coronariene cu niveluri crescute de colesterol din sânge la vârstnici, medicii prescriu un aport suplimentar de vitamina E sub formă de preparat de farmacie pe fundalul unei diete sănătoase, inclusiv cele de mai sus.

Există preparate speciale cu aceste substanțe care pot elimina o cantitate mare de colesterol rău. Pentru a evita inflamarea țesutului muscular și a patologiilor hepatice, acestea trebuie luate numai sub supraveghere medicală, potrivit specialiştilor citaţi de bzi.ro.

Fibrele sunt utile ca agent eficient de scădere a colesterolului. Medicii recomandă o doză de aproximativ treizeci de grame pe zi, pentru a spori efectul terapiei medicamentoase tradiționale pentru orice boală.

Administrarea de vitamină care scade colesterolul alături de un stil de viață activ, drumețiile, exercițiile complexe și sportul reprezintă o bază de încredere pentru îmbunătățirea sănătății în general și reducerea colesterolului „rău” în special. Iar preparatele care conțin acest acid pot determina organismul să producă multă bilă, iar aceasta este o garanție a scăderii nivelului de colesterol.

Nivelul total de colesterol din sânge

Colesterolul poate fi împărțit în două categorii, cel benefic și cel care dăunează sănătății inimii. Colesterolul HDL este colesterolul „bun”, responsabil pentru funcționarea normală a inimii. Acesta, în cantități reduse, poate fi la fel de periculos precum colesterolul LDL ridicat (colesterolul dăunător).

  • HDL colesterol: valori normale: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
  • LDL colesterol: valori normale: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 – 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl. Medicul vă va recomanda un obiectiv de LDL colesterol în funcţie de factorii dumneavoastră de risc;
  • Trigliceridele: valori normale: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 – 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl;
  • Colesterol total – valori normale: < 200 mg/dl, valorile la limită: 200 – 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;

Analiza profilului lipidic trebuie făcută de medicul curant, care poate prescrie schimbarea stilului de viaţă şi de alimentaţie, dar şi urmarea unui tratament cu statine, dacă valorile se situează cu mult peste valoarea maximă admisă.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

9 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

10 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

10 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

11 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

11 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

12 ore ago

Citeste si: