Vitamina K este o vitamină solubilă, recunoscută în special pentru rolul său în coagularea sângelui. De asemenea, oamenii știu că are și un rol important pentru sănătatea oaselor și previne bolile cardiovasculare.
Corect spus vitamina K înseamnă un grup de vitamine solubile în grăsimi. Organismul are nevoie de vitamina K pentru a produce protrombina, un factor de coagulare, care este important în coagularea sângelui și metabolismul osos.
Există trei tipuri de vitamina K:
Vitamina K1 se găsește în plante, iar atunci când omul o consumă, bacteriile din intestinul gros o convertesc în forma sa de depozitare, vitamina K2. Acesta e absorbită în intestinul subțire și depozitată în ficat.
În lipsa vitaminei K, organismul nu produce protrombină, un factor de coagulare care e necesar organismului pentru coagularea sângelui și metabolismul osos.
De regulă, deficiența de vitamina K poate afecta nou-născuții și cei cu o problemă de malabsorbție, datorată, de exemplu, sindromului intestinului scurt, fibrozei chistice, bolii celiace sau colitei ulcerative.
Iată care sunt beneficiile vitaminei K:
Adulţii pot lua între 45 mcg şi 185 mcg pe zi. Se vor evita dozele mari de persoanele care iau anticoagulante. Persoanele sănătoase pot lua preventiv câte 80 mcg de Vitamina K zilnic.
Alimente bogate în vitamina K sunt: produsele lactate, chefirul, varză, spanac, brocoli, ouă, carne de miel, carne de curcan, ficat de pui.
Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…
Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…
Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…
Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…
Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…
Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…