Vizitați-vă părinții! S-a dovedit științific că lipsa familiei și a prietenilor poate duce la o moarte prematură

Lipsa familiei și a prietenilor poate duce la o moarte prematură. A nu vedea familia și prietenii poate scurta semnificativ viața unei persoane, avertizează un nou studiu.

Odată cu pandemia de coronavirus, izolarea socială a devenit un domeniu serios de îngrijorare. Mai simplu spus, conexiunea socială este mai mult decât numărul de prieteni de pe rețelele sociale sau participarea la evenimente sociale.

Socializarea o combinație a modului în care interacționăm cu alții și modul în care ne simțim în cadrul acestor interacțiuni. În mod surprinzător, ambele aspecte ne influențează în mod independent riscul de deces și boli de inimă.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Lipsa familiei sau a prietenilor din viața ta îți poate scurta viața, la propriu

 

Cercetătorii scoțieni au descoperit o legătură izbitoare între lipsa vizitelor în persoană de la cei dragi și un risc crescut de deces. Acest studiu, publicat în BMC Medicine, care analizează influența interacțiunii sociale asupra mortalității, oferă noi perspective asupra modului în care factorii sociali ne pot afecta sănătatea.

Cercetătorii, conduși de Hamish Foster, au examinat datele a 458.146 de adulți care făceau parte din Biobankul Regatului Unit. Acești participanți, cu o vârstă medie de 56,5 ani, au fost înscriși între 2006 și 2010.

În timpul participării lor inițiale, aceștia au completat un chestionar detaliat concentrându-se pe cinci aspecte cheie ale interacțiunii sociale. Acestea au inclus:

  • sentimente personale de singurătate și capacitatea de a avea încredere în cineva,
  • precum și măsuri mai tangibile, cum ar fi frecvența vizitelor de la prieteni și familie,
  • participarea la activități de grup săptămânale,
  • dacă locuiesc singuri.

După ce au urmărit îndeaproape acești indivizi timp de peste 12 ani, timp în care 33.135 de participanți au murit, studiul a descoperit o legătură clară între toate cele cinci tipuri de interacțiuni sociale și riscul de a muri din orice cauză.

În special, absența interacțiunilor sociale fizice, cum ar fi vizitele celor dragi, a avut un impact mai pronunțat asupra riscului de mortalitate în comparație cu sentimentele subiective de singurătate sau izolare.

Chiar și vizitele ocazionale sunt benefice

Foarte important, studiul a constatat o creștere cu 39% a riscului de deces pentru persoanele care nu au primit niciodată vizite de la prieteni sau familie. În plus, autorii studiului au observat că implicarea în activități de grup săptămânale nu a beneficiat în niciun fel de cei care au fost complet izolați de vizitele în familie.

Persoanele care nu au avut niciodată vizitatori și nu s-au alăturat activităților de grup au avut aproape același risc crescut de deces (49%) ca și cei care s-au alăturat activităților de grup, dar încă nu și-au văzut familia (50%).

Din fericire, cercetarea sugerează că chiar și vizitele ocazionale de la prieteni sau familie (mai puțin o dată pe lună) ar putea avea un efect protector, scăzând semnificativ riscul crescut de mortalitate asociat.

Această constatare subliniază impactul potențial al menținerii legăturilor sociale, mai ales în ultimii noștri ani. Studiul subliniază faptul că sănătatea socială este complexă, implicând diverse dimensiuni. 

Recent Posts

Cele mai bune ceaiuri care vă pot ajuta să pierdeți în greutate, potrivit unui dietetician

Cele mai bune ceaiuri de slăbit. Un dietetician a dezvăluit care sunt cele mai eficiente…

28 de minute ago

Gelul inovator care ar putea opri efectele nocive ale alcoolului. Cum funcționează și ce conține

Gelul inovator. Cercetătorii au dezvoltat un gel proteic care neutralizează alcoolul înainte de a intra…

58 de minute ago

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Modalitatea corectă de reutilizare și depozitare a uleiului

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Îndemnând la o precauție…

o oră ago

ACESTE diete sunt cele mai bune pentru reducerea riscului de boli și cancer

Diete pentru reducerea riscului de boli și cancer. S-a dovedit că dietele vegane și vegetariene…

2 ore ago

Top 5 zodii cu cel mai mare IQ. Abilitățile unice ale fiecătui semn zodiacal

Top zodii cu cel mai mare IQ. Fiecare semn zodiacal în parte este caracterizat de…

2 ore ago

Acești români ar putea ieși la pensie mai devreme și după 1 Septembrie 2024. Legea ar urma să fie schimbată

Cu toate că Guvernul garantează că veniturile se vor majora de la 1 septembrie 2024,…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra