Categories: Ştiri sănătate

Zi de sărbătoare pentru aceste persoane. România încă mai are multe lucruri de depășit

Este zi de sărbătoare pentru persoanele care au avut șansa de a primi un organ. Anual este marcată Ziua națională a transplantului, pentru conștientizarea faptului că această procedură medicală salvează viețile unor oameni care, altfel, nu ar mai putea trăi.

Bazele unui program modern de transplant în România au fost puse acum mai bine de 30 de ani, timp în care au fost salvați mii de pacienți, dar s-ar putea face și mai mult, spun specialiștii.

Anul trecut, în România au existat doar 85 de donatori de organe, din cei care au fost declarați în moarte cerebrală. In 2023, de la începutul anului, la nivel naţional s-au înregistrat 23 donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi.

”România are multe probleme din punct de vedere al sistemului sanitar. Nu toate centrele acreditate pe care le avem în țara asta sunt și active în cadrul Programului național transplant, din diferite motive. Deci, practic, numărul transplanturilor în România ar trebui să fie mult mai mare. Dar asta este ceea ce poate România la ora actuală.” a declarat Victor Zota, coordonatorul Agenției Naționale de Transplant

În cazul în care vrei să devii donator, Victor Zota, coordonatorul Agenției Naționale de Transplant, precizează ce lucruri ar trebuie să ştii și ce acțiuni să faci:

”Important este să informezi familia, iar dacă din nefericire se ajunge în situația de a fi declarată moarte cerebrală, familia să știe dorința pacientului și să o respecte.”

Unul dintre cazurile fericite de la noi din țară este reprezentat de Ștefan Birtalan, fost campion mondial al României la handbal, care are 74 de ani și transplantul i-a salvat viața. ”Sunt transplantat de 15 ani, un moment în care am început a doua viață.”
Ștefan Birtalan a beneficiat deo operație de transplant de ficat, ca urmare a unei insuficiențe hepatice, dar din cauza unui virus, virusul C,

Chiar dacă în pandemie numărul de donatori a crescut, nu acoperă necesarul de transplant din România.

De Ziua Națională a Transplantului trei operații au avut loc la Constanța

Agenţia Naţională de Transplant anunţă, sâmbătă, 22.04.2023, că trei vieţi au fost salvate, după prima prelevare de organe din acest an la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, chiar de Ziua Naţională a Transplantului.

”Vieţi salvate prin transplant. A dărui o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă este unul din cele mai nobile gesturi, o dovadă a iubirii faţă de semeni ce nu poate fi cuantificată în cuvinte. Azi e o zi specială, în care sărbătorim şi mulţumim – Ziua Naţională a Transplantului, eveniment ce reprezintă o conştinetizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă”, a transmis, sâmbătă, Agenţia Naţională de Transplant.

Pentru intervenţia de prelevare, la Constanţa, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutul Clinic Fundeni.

”La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, azi-noapte, s-a realizat prima prelevare de organe din acest an, de la un pacient decedat în urma unui tragic accident rutier. Ne înclinăm cu profund respect şi recunoştinţă în faţa familiei îndurerate, care a acceptat să treacă peste propria suferinţă şi să dea o şansă la viaţă semenilor aflaţi în suferinţă”, a mai transmis sursa citată.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

2 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

2 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

3 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

3 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

4 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra