10 alimente care întăresc vasele de sânge

Una dintre patologiile care cauzează întărirea arterelor este ateroscleroza, o boală care apare atunci când grăsimea, colesterolul și alte substanțe se acumulează pe pereții arterelor și împiedică circulația sângelui, care este esențială pentru buna funcționare a organelor.

Potrivit Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, depozitele care se acumulează în artere se numesc placă și, în timp, pot îngusta sau bloca complet arterele, creând o problemă gravă. De asemenea, bucăți de placă se pot desprinde și se pot muta în vasele de sânge mai mici și le pot bloca, privând țesuturile de sânge și oxigen. Acest lucru poate duce la deteriorarea țesuturilor sau la moarte, cunoscută sub numele de accident vascular cerebral sau atac cerebral.

Astfel, există anumiți factori care contribuie la întărirea arterelor, printre care:

  • Diabetul
  • antecedente familiale de întărire a arterelor
  • tensiune arterială ridicată
  • Lipsa de exerciții fizice
  • Faptul de a fi supraponderal sau obez
  • Fumatul

Pentru a atenua această problemă de sănătate, este esențial să aveți obiceiuri bune de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, precum și o bună rutină de exerciții fizice. În ceea ce privește alimentația, revista Mejor con Salud prezintă 10 superalimente considerate „deschizătoare de artere” și care sunt esențiale pentru a evita acest tip de probleme cardiovasculare.

Usturoi

Usturoiul, pe lângă faptul că este un ingredient indispensabil în bucătărie, oferă mai multe beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, în special pentru reducerea nivelului ridicat de colesterol din sânge. Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, acesta ajută la reducerea riscului de formare a plăcilor arteriale.

Uleiul de măsline

Acest tip de ulei este considerat un cardioprotector al arterelor, existând mai multe cercetări privind eficacitatea sa în acest aspect. Este ideal să folosiți acest produs pentru a-l adăuga la alte mâncăruri, cum ar fi salatele.

Avocado

Deși este un aliment bogat în acizi grași, cei pe care îi conține sunt mononesaturați, adică ajută la evitarea oxidării grăsimii acumulate în artere și permit, de asemenea, reducerea colesterolului din sânge. Acest aliment este sățios și este adesea folosit pentru pierderea în greutate.

Ovăz

Unii compuși din ovăz pot împiedica capacitatea celulelor de a adera la pereții arterelor, ceea ce îl face un aliment foarte recomandat pentru eliminarea plăcii acumulate. Printre compușii săi se numără și fibrele, ceea ce îl face un superaliment care reduce absorbția colesterolului. Specialiștii recomandă să îl consumați la micul dejun și să îl înlocuiți cu cerealele obișnuite.

Nuci și fructe uscate

Mai multe studii detaliază că nucile ar trebui să fie încorporate în alimentație între 25 și 30 de grame pe zi. Asta pentru a avea o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare și a mortalității. Ideal ar fi ca acestea să fie consumate în salate, iaurturi sau ca o gustare.

Năut și linte

Aceste leguminoase conțin proteine esențiale pentru organism și, de asemenea, conțin fibre, un nutrient care ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge, al tensiunii arteriale și al greutății corporale.

Broccoli

Varza de Bruxelles, conopida și racheta reduc placa din artere, ceea ce ajută la atenuarea unor afecțiuni precum arterioscleroza. Aceste alimente pot fi consumate în salate sau sotate.

Pește albastru

Acest tip de pește este foarte recomandat pentru sănătatea generală, având în vedere că are un nivel bun de acizi grași, cum ar fi omega-3, care ajută la reducerea prezenței markerilor inflamatori care sunt legați de placa arterială. Pe de altă parte, se caracterizează prin proprietățile sale antioxidante și antiagregante, care îmbunătățesc funcția vaselor de sânge.

Vinete

Aceasta este o legumă care are o doză mare de fibre, un nutrient care ajută la reducerea riscurilor de a suferi de arterioscleroză sau de probleme de glicemie.

Iaurt natural

Se știe că laptele și derivatele sale conțin grăsimi saturate nesănătoase; cu toate acestea, ele au și alți nutrienți care sunt ideali pentru protejarea sănătății cardiovasculare. Sunt recomandate produsele fermentate, cum ar fi kefirul.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică