Sari la conținut

Plan de dieta pentru diabet: care sunt alimentele de evitat dacă ai diabet?

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Diabetul de tip 2 este o afecțiune complexă. Nu există un singur lucru care să o cauzeze și nici nu există o soluție simplă pentru a o remedia.

Totuși, un lucru pe care îl știm sigur este că diabetul și dieta ta sunt strâns legate. Toate alimentele ne influențează glicemia, chiar dacă doar puțin.

Dar dacă aveți diabet, ceea ce mâncați poate avea implicații uriașe asupra nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate face să știi ce să mănânci stresant și confuz. Să eliminăm zgomotul învățând obiectivele de nutriție pentru diabetici și câteva sfaturi practice despre cele mai bune lucruri de mâncat.

„Deoarece o persoană cu diabet zaharat este mai predispusă să experimenteze valori crescute ale zahărului din sânge, scopul terapiei nutriționale pentru diabet este să vă ajute să vă asigurați un control mai bun al zahărului din sânge”, spune Amanda Beaver, dietetician la Houston Methodist.

„Alegerea alimentelor care vă mențin zahărul din sânge într-un interval mai sigur, precum și evitarea celor care nu o fac, vă ajută să reduceți riscul ca starea dumneavoastră să progreseze și să dezvolte complicații”.

Așadar, ce alimente este bine să mănânci liber și pe care ar trebui să le eviți?

Iată ce trebuie să știți dacă încercați să vă ajustați dieta astfel încât să puteți gestiona mai bine diabetul.

Câți carbohidrați ar trebui să aveți pe zi într-un plan de dietă pentru diabet?

Carbohidrații sunt probabil cel mai mult nutrient despre care se vorbește atunci când vine vorba de diabet, deoarece atât anumiți carbohidrați, cât și cantități mari de carbohidrați pot duce cu ușurință zahărul din sânge dincolo de intervalul țintă.

„Când trăiește cu diabet, nevoile de carbohidrați ale unei persoane variază în funcție de o mulțime de factori, cum ar fi vârsta și nivelul de activitate”, recomandă Beaver.

„Cel mai bun lucru de făcut este să lucrezi cu un dietetician înregistrat pentru a-ți da seama câți carbohidrați pe masă sunt cei mai buni pentru tine.”

Acestea fiind spuse, iată recomandări generale privind carbohidrații pentru un control optim al zahărului din sânge:

  • Femei: aproximativ 45 de grame de carbohidrați pe masă
  • Bărbați: aproximativ 60 de grame de carbohidrați pe masă
    • 15-20 de grame de carbohidrați la o gustare

„Cel mai bine este să vă distribuiți aportul de carbohidrați în mod uniform pe parcursul zilei, mai degrabă decât să aveți majoritatea carbohidraților alocați la o masă, deoarece acest lucru poate duce la o creștere mare a zahărului din sânge, care este greu de scăpat”, spune Beaver.

De asemenea, este important să știți că nu toți carbohidrații sunt creați la fel.

„Carbohidrații simpli dintr-o tartă, de exemplu, sunt absorbiți rapid, provocând o creștere a zahărului din sânge”, explică Beaver.

„Carbohidrații complecși din alte alimente – fasolea, de exemplu – sunt absorbiți mai lent, permițând zahărului din sânge să crească mai ușor și făcându-ne să ne simțim mai plini pentru mai mult timp”.

Carbohidrații simpli care trebuie limitati includ alimente și gustări foarte procesate, cum ar fi:

  • Chipsuri
  • Biscuiți
  • Cookie-uri
  • Produse de patiserie
  • Batoane de gustare

Carbohidrații mai puțin procesați care sunt opțiuni mai bune includ:

  • Fructe proaspete
  • Fasole și linte
  • Cerealele integrale, cum ar fi pâinea și pastele din grâu integral, fulgi de ovăz, quinoa și orez brun

„O concepție greșită comună despre a trăi cu diabet este că ar trebui să evitați să mâncați fructe, din cauza conținutului de zahăr”, spune Beaver.

„Dar acesta nu este de fapt cazul. Unele studii au arătat că persoanele care suferă de diabet și care mănâncă fructe tind să aibă zahărul din sânge mai bine controlat decât cei cu diabet care au puțin sau deloc fructe”.

Există fructe de evitat dacă ai diabet?

„Când vine vorba de fructe, totul este despre echilibru”, explică Beaver. „Dacă le consumi ca parte a unei mese echilibrate sau ai o porție sănătoasă ca gustare, consumul de fructe nu este o problemă”.

Fructele sunt de fapt mai scăzute în carbohidrați decât multe gustări obișnuite – ca să nu mai vorbim că sunt pline de alți nutrienți benefici, cum ar fi fibre, vitamine și minerale – făcându-le o opțiune de gustare mai bună.

Cu toate acestea, unele fructe au mai mult zahăr decât altele, așa că fructele cu conținut scăzut de zahăr pot face mai ușoară atingerea obiectivelor de zahăr din sânge.

fructe cu mult zahar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Fructele cu conținut scăzut de zahăr includ:

  • Pepene verde (da, pepene verde! – este în mare parte apă)
  • Căpșune
  • Mandarine
  • Mure
  • Piersici
  • Pepene galben
  • Mană
  • Zmeura

Fructele cu conținut ridicat de zahăr includ:

Care sunt cele mai bune alimente pentru controlul diabetului?

„Cele mai bune alimente de consumat în mod regulat pentru controlul zahărului din sânge sunt cele bogate în fibre și proteine, împreună cu câteva fructe și o mulțime de legume colorate”, spune Beaver.

Opțiunile sănătoase de luat în considerare atunci când vă gândiți la planificarea mesei pentru diabet includ:

  • Verdețuri cu frunze, inclusiv spanac, gură verde, amestec de primăvară și varză
  • Broccoli, morcovi și conopidă
  • Fasole și cereale integrale, inclusiv năut, mazăre, linte roșie, fulgi de ovăz, quinoa și orez brun
  • Proteine precum ton, somon, pui (carne albă și neagră) și iaurt grecesc (căutați mărci care au mai puțin de 10 grame de zahăr adăugat)
  • Nuci și semințe, inclusiv nuci, caju, arahide, migdale și semințe de dovleac
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel