13 simptome şi semnale de alarmă ce indică probleme la rinichi

Rinichii filtrează la fiecare 30 de minute tot sângele din organism pentru a elimina toxinele și excesul de lichide. Cu toate acestea, ei trebuie să fie curățați periodic pentru a funcționa mai bine.

De-a lungul timpului, în rinichi se acumulează săruri și toxine, precum și nisip și pietre. Prin urmare, acestea trebuie să fie eliminate pentru a se evita deteriorarea rinichilor. Pietrele la rinichi se formează cel mai frecvent din oxalat de calciu, care este un produs rezidual al organismului.

Durerile în partea inferioară a spatelui și a abdomenului, greață și probleme la urinare – acestea sunt simptomele tipice care indică o problemă cu rinichii.

1. Durere bruscă

Durerea în partea superioară a spatelui/părţile laterale care se extinde în peretele abdominal anterior și iradiază în zona inghinală poate indica probleme renale. Cel mai probabil este o infecție a tractului urinar care se răspândește în cele din urmă la rinichi. Durerea/crampele severe pot indica pietre la rinichi.

2. Oboseala

În bolile de rinichi, producția de eritropoietină este inhibată. Acest hormon reglează producția de globule roșii, ceea ce provoacă anemie, oboseală, slăbiciune, stare de rău și somnolență. Organismul nu primește cantitatea necesară de oxigen, de aici toate simptomele enumerate de mai sus.

Sursă foto: Pixabay

3. Tremur, senzație de frig

Bolile de rinichi pot apărea cu o senzație de răceală, deși poate fi cald afară și în interiorul casei. Din cauza lipsei de oxigen și a anemiei, producția de căldură și energie este redusă, provocând frisoane.

4. Spasme musculare

Spasmele musculare bruște sunt caracteristice problemelor renale. Acest lucru se întâmplă din cauza acumulării de toxine în sânge.

5. Probleme de concentrare

Toxinele acumulate afectează negativ și creierul.

6. Creșterea tensiunii arteriale

Rinichii sunt responsabili pentru reglarea cantității de sare din sânge și țesuturi. Astfel, dereglările funcției renale duce la creșterea tensiunii arteriale.

7. Diabet

Nivelul ridicat de zahăr din sânge dăunează rinichilor, provocând funcționarea defectuoasă a altor organe. De aceea, medici recomandă ca pacienţii cu diabet să-şi verifice periodic nivelul zahărului din sânge.

8. Guta

Excesul de acid uric provoacă umflarea articulațiilor. La 90% dintre pacienții cu gută, există o incapacitate a rinichilor de a elimina acidul uric.

9. Infecții urinare frecvente

Infecțiile repetate pot fi un factor declanşator în apariția pietrelor la rinichi. Riscul ca o infecție a rinichilor să provoace leziuni ale organelor crește cu cât timp problema este lăsată netratată.

10. Dificultăți de respirație

Lichidul care nu părăsește corpul se acumulează în plămâni. Acest lucru provoacă hipoxie tisulară și dificultăți de respirație.

11. Vertij

Pe lângă problemele de memorie şi concentrare, amețelile sunt posibile și în cazul problemelor renale. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de oxigen, care provoacă slăbiciune, amețeli și convulsii. Amețeala se simte cel mai mult la ridicarea din pat.

12. Mâncărimea pielii

Problemele renale provoacă acumularea de toxine în sânge, care se manifestă inclusiv prin apariţia mâncărimii severe. De asemenea, sunt frecvente şi alte semnale de alaermă precum uscăciune, roșeață a pielii și mici erupții cutanate.

13. Gust metalic în gură

Toxinele metabolice din sânge (acid uric și amoniac) pot modifica gustul alimentelor, ceea ce duce la apariţia unei respirații urât mirositoare. Gustul metalic în gură este un fenomen caracteristic bolilor de rinichi.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

3 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

4 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

4 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

5 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

5 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

6 ore ago

Citeste si: