Sari la conținut

STUDIU. Cum ar putea să scadă riscul de dializă după transplantul de rinichi? Ce au descoperit cercetătorii

boala de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu clinic de anvergură a constatat că o schimbare simplă a practicii mondiale pentru transplantul de rinichi ar putea aduce beneficii reale pentru primitori și ar putea reduce nevoia de dializă cu 25%.

Studiul BEST-Fluids, publicat în The Lancet, a evaluat utilizarea unui lichid intravenos care conține sodiu, potasiu, magneziu și clorură în proporții similare cu sângele uman – în locul practicii obișnuite de utilizare a soluției saline normale (clorură de sodiu și apă).

„Dintre participanții la studiu care au primit Plasma-Lyte 148 intravenos, 30% au avut nevoie de dializă după transplant, în comparație cu 40% în cazul celor cărora li s-a administrat soluție salină normală”, a declarat profesorul profesorul David Johnson, de la UQ, președintele ATKN.

„Aceasta este o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor pentru cei supuși unei intervenții chirurgicale de transplant renal”, a precizat el, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Schimbarea practicilor mondiale pentru tratamentele renale

Dr. Michael Collins, nefrolog la Spitalul australian Royal Adelaide, a condus studiul și a declarat că rezultatele vor schimba practicile mondiale pentru tratamentele renale. „Pe baza acestor rezultate, credem că soluțiile cristaloide echilibrate ar trebui să fie utilizate pentru toți pacienții în timpul și după operația de transplant renal”, a declarat dr. Collins.

Fluidele echilibrate (ser fiziologic sau soluție salină) sunt relativ ieftine și disponibile pe scară largă, ceea ce le face un tratament util pentru majoritatea celor aproximativ 200.000 de operații de transplant de rinichi care sunt efectuate la nivel mondial în fiecare an.

Cu soluție salină obișnuită, așa cum se folosește în prezent, aproximativ unul din trei rinichi transplantați nu funcționează imediat, spun specialiștii. „Rinichii pot fi efectiv ‘amețiți’ de traumele cauzate de operația de donare, de transport și apoi de operația de transplant”, a declarat profesorul și cercetător principal la universitatea din Sydney, Steve Chadban.

Atunci când un rinichi nu funcționează imediat, este necesară dializa. „Acest lucru poate provoca anxietate și neplăceri pentru pacienți, precum și potențiale leziuni pe termen mai lung ale rinichiului”, a mai spus profesorul Chadban.

Peste 800 de beneficiari de transplant au participat la studiu, în 16 spitale din Australia și Noua Zeelandă, între ianuarie 2018 și august 2020. Studiul a fost dublu-orb, ceea ce înseamnă că participanții și cercetătorii nu au știut cine ce lichid a primit până la încheierea acestuia.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel