Categories: Stil de viaţă

14 noiembrie: Ce sfinți sărbătorim azi. Rugăciunea pentru Lăsata Secului

14 noiembrie: Ce sfinți sărbătorim azi. Rugăciunea pentru Lăsata Secului. Iată care sunt tradițiile creștinești pentru această zi importantă.

Ziua de 14 noiembrie are o însemnătate puternică pentru toți creștinii, Biserica sărbătorind astăzi un mare sfânt.

Sfântul Apostol Filip era din Betsaida Galileii, fiind cel de-al treilea Apostol chemat la misiune, de către Mântuitorul nostru, Iisus Hristos.

Odată ce Sfântul Apostol Filip l-a întâlnit pe Natanael, i-a transmis următoarele: Am găsit pe Cel despre Care a scris Moise în Lege și prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret ”.

Ca urmare a celor spuse, imediat dupa ce a avut loc Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Apostol Filip a răspândit credința creștină, până în Asia.

Se spune că acesta ar fi adormit în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, acolo unde s-a stins din viață, fiind găsit răstignit cu capul în jos.

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului

Tot astăzi, 14 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Grigorie Palama, născut la Constantinopol în anul 1296. A rămas de mic fără tată, dar mama lui a avut grijă să meargă la școală și a fost de mare folos mamei lui și fraților săi pentru care a ostenit.

Tânărul Grigorie a simțit chemarea Dumnezeiască și le-a propus și fraților și mamei lui. Ei au primit cu bucurie, mama a intrat la o mănăstire de maici iar Grigorie cu frații săi au luat drumul Muntelui Sfânt.

Acolo a intrat la mănăstirea Vatoped în ascultarea cuviosului Nicodim. Și-a dorit liniștea și a plecat în pustie unde ducea viață aspră plină de lipsuri și nevoință.

Când a trecut la cele veșnice, la 14 noiembrie 1359, l-a văzut pe Sfântul Ioan Gură de aur care-i spunea “Spre înălțimi, spre înălțimi!”.

Lucru neobișnuit în biserica Greacă, a fost canonizat la numai 9 ani după moartea sa iar moaștele sale se găsesc la Tesalonic, pentru cei care vor să se închine la acest sfânt important pentru creștini.

Lasata Secului pentru Postul Crăciunului

De asemenea, în seara zilei de 14 noiembrie, în fiecare an, are loc Lăsata secului sau Lăsarea Secului, pentru Postul Crăciunului, Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Potrivit rânduielilor bisericești, în cazul în care lăsarea secului pică vinerea sau miercurea, secul se va lăsa cu o zi înainte pentru a nu pica în zi de post.

Postul durează până pe data de 24 decembrie, inclusiv. Iar în noaptea de 24 spre 25, după slujbă, creștinii pot mânca bucatele tradiționale pregătite pentru masa de Crăciun.

Rugăciunea de Lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm:

întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului;

ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”

 

Potrivit Doxologia, această rugăciune este bine a fi rostită la fiecare post, inclusiv pentru cel dinaintea Paștilor, dar și la cele de peste an.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: