duminică, decembrie 4, 2022

Când începe Postul Crăciunului 2022 | Ce trebuie să știm: Când sunt dezlegări, când se spală, când se calcă, când se poate bea… Cum putem respecta tradițiile.

 

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos este un act liber consimțit, reglementat de disciplina religioasă pentru a pregăti creștinii pentru un eveniment important.

Este vorba despre unul dintre cele mai importante evenimente din istoria mânturii și reprezintă o abținere de la toate FAPTELE și GÂNDURILE rele.

Te-ar mai interesa: MINUNILE există. Tradiții și obiceiuri pentru noap...

Așadar, nu este vorba doar de o dietă alimentară din care tăiem produsele de origine animală, untdelemnul, alcoolul, ci și un stil de viață curat din toate punctele de vedere.

Iar curățenia înseamnă inclusiv să nu judeci pe alții, să nu vorbești de rău, să nu pizmuiești etc.

Postul Crăciunului se întinde pe durata a 40 de zile, între 15 noiembrie şi 24 decembrie.

Pe parcursul postului există multe zile cu dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.

Din bătrâni se mai spune că în Postul Crăciunului este bine să fie respectate o serie de obiceiuri, tradiții şi superstiţii despre care se crede că îi protejează pe credincioşi, ferindu-i de tot răul.

Te-ar mai interesa: A fost călugăriță, dar a renunțat la hainele sfint...

Postul Nașterii Domnului durează 40 de zile și, în acest post, se obișnuiește ca toți credincioșii să se abţină de la carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei  și fără vin, potrivit calendarulortodox.ro.

De asemenea, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peşte și vin.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns din vinetele congelate. Nu mai c...

Când au început creștinii să postească

Postul este încă de pe vremea lui Adam şi al Evei. Când Dumnezeu le spune celor doi locuitori ai Raiului să nu se atingă de pomul cunoştinţei binelui şi răului, de fapt El îi îndeamnă la post.

De asemenea, Părintele Ilie Cleopa arată că în Biblie sunt nenumărate exemple ale celor care au ţinut post: Mântuitorul Însuşi a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi în pustie, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei.

Te-ar mai interesa: Mihaela Rădulescu dezvăluiri fără perdea despre vi...

Și tot Mântuitorul ne învaţă cum să postim. EL ne spune că diavolul nu poate fi izgonit decât cu post şi rugăciune, notează România TV.net.

Posteau, de asemenea, Sfinţii Apostoli şi ucenicii lor; ei au rânduit postul pentru creştini. Moise a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi; Ilie Proorocul, la fel, a postit patruzeci de zile; Daniel, de asemenea, a postit.”

Ce NU trebuie să facem în Postul Crăciunului

Din bătrâni se vorbește despre tot felul de tradiții și superstiții ce trebuie luate în seamă pentru a nu avea belele tot anul ce vine.

Te-ar mai interesa: Crește numarul celui mai agresiv val de infectii r...

Pe lângă spălat, cusut, țesut și alte treburi casnice în zilele de Duminică și de sărbători, mai sunt și altele.

De pildă, pe 4 decembrie, de Sfânta Varvara, nu se lucrează în mină și nu se folosesc lucruri negre.

De asemenea, femeile nu cos și nu opăresc rufe, pentru a nu se îmbolnăvi copiii.

Acestora li se fac cruci pe frunte şi pe mâini cu miere şi dovleac, pentru a fi apărați de vărsatul de vânt.

De Sfântul Nicolae, considerat protector al femeilor și copiilor, se spune că dacă nu a nins va fi iarna grea şi lungă.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează, se taie porcii şi se spune că toți membrii casei trebuie să vadă sângele porcului, pentru a fi apărați de boli și pentru noroc.

În Ajunul Crăciunului se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se piardă norocul din casă…

Postul este benefic și pentru sănătate

Așadar, este un post ușor de ținut pentru că există multe dezlegări la pește și, deci, avem de unde alege.

Mai mult decât atât, dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuieşte vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consumă untdelemn și vin.

De asemenea, dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la peste.

Chiar dacă multora li se pare ceva lipsit de importanță sau greu de ținut, postul este foarte important chiar și pentru sănătate.

Cei care invocă scuze și spun că nu pot ține postul pentru că sunt bolnavi, tocmai aceia ar trebui să țină postul pentru că acesta l-ar ajuta să se vindece.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private