Categories: Ştiri sănătate

17 septembrie – Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului. Care este obiectivul din acest an

De anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 17 septembrie drept Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului, în scopul dezvoltării de politici și practici centrate pe îmbunătățirea siguranței pacienților din întreaga lume.

Anul acesta, situația creată de pandemia de COVID-19 a dezvăluit un alt aspect: uriașele provocări și riscuri la care sunt expuși, la nivel global, lucrătorii din domeniul sănătății, de la îmbolnăviri la violențe, de la stigmat la tulburări psihologice și emoționale și chiar deces. Din păcate, desfășurarea activității în medii stresante face ca profesioniștii din sănătate să fie mai predispuși la erori care pot duce la vătămarea pacienților.

Tema aleasă pentru Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului din acest an o reprezintă siguranța lucrătorilor din sănătate, cei pe care în toată această perioadă dificilă pe care o traversează întreaga lume i-am numit eroi. Obiectivul Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța siguranței lucrătorilor din domeniul sănătății ca și condiție prealabilă pentru siguranța pacienților.

„Salutăm inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății de a desemna ziua de 17 septembrie drept Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului. De asemenea, salutăm și inițiativa Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) de a se alinia obiectivului OMS și de a iniția o mișcare în rândul pacienților în scopul susținerii siguranței acestora în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România.

Pacienții solicită atenta monitorizare a terapiilor biologice

Referindu-se la siguranța pacienților în contextul folosirii terapiilor inovatoare, în special a celor biologice – cu semnificative beneficii în ceea ce privește starea de sănătate -, Federația Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România atrage totuși atenția asupra necesității unei permanente monitorizări, din perspectiva riscurilor existente. Cu prilejul Zilei Mondiale pentru Siguranța Pacientului, organizația readuce în discuție importanța unei atenții deosebite față de efectele medicamentelor biologice asupra organismului.

Produsele aparținând acestei clase de medicamente au un marcaj special, un triunghi negru inversat, ce simbolizează necesitatea monitorizarii atente de către medici a tratamentului cu acest tip de medicamente și raportarea eventualelor efecte secundare, siguranța pacienților rămânând obiectivul principal.

Federația Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România subliniază, cu acest prilej, necesitatea realizării Registrelor de pacienți. Existența acestor baze de date ar facilita monitorizarea bolnavilor, a tratamentelor administrate și a eventualelor efecte secundare, iar pe baza datelor colectate se vor putea realiza analize complexe care să conducă la eficientizarea costurilor implicate în actul medical.

Recent Posts

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

27 de minute ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

57 de minute ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

o oră ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

2 ore ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

2 ore ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

3 ore ago

Citeste si: