Sari la conținut

17 septembrie – Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului. Care este obiectivul din acest an

De anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 17 septembrie drept Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului, în scopul dezvoltării de politici și practici centrate pe îmbunătățirea siguranței pacienților din întreaga lume.

Anul acesta, situația creată de pandemia de COVID-19 a dezvăluit un alt aspect: uriașele provocări și riscuri la care sunt expuși, la nivel global, lucrătorii din domeniul sănătății, de la îmbolnăviri la violențe, de la stigmat la tulburări psihologice și emoționale și chiar deces. Din păcate, desfășurarea activității în medii stresante face ca profesioniștii din sănătate să fie mai predispuși la erori care pot duce la vătămarea pacienților.

Tema aleasă pentru Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului din acest an o reprezintă siguranța lucrătorilor din sănătate, cei pe care în toată această perioadă dificilă pe care o traversează întreaga lume i-am numit eroi. Obiectivul Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța siguranței lucrătorilor din domeniul sănătății ca și condiție prealabilă pentru siguranța pacienților.

„Salutăm inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății de a desemna ziua de 17 septembrie drept Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului. De asemenea, salutăm și inițiativa Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) de a se alinia obiectivului OMS și de a iniția o mișcare în rândul pacienților în scopul susținerii siguranței acestora în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România.

Pacienții solicită atenta monitorizare a terapiilor biologice

Referindu-se la siguranța pacienților în contextul folosirii terapiilor inovatoare, în special a celor biologice – cu semnificative beneficii în ceea ce privește starea de sănătate -, Federația Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România atrage totuși atenția asupra necesității unei permanente monitorizări, din perspectiva riscurilor existente. Cu prilejul Zilei Mondiale pentru Siguranța Pacientului, organizația readuce în discuție importanța unei atenții deosebite față de efectele medicamentelor biologice asupra organismului.

Produsele aparținând acestei clase de medicamente au un marcaj special, un triunghi negru inversat, ce simbolizează necesitatea monitorizarii atente de către medici a tratamentului cu acest tip de medicamente și raportarea eventualelor efecte secundare, siguranța pacienților rămânând obiectivul principal.

Federația Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România subliniază, cu acest prilej, necesitatea realizării Registrelor de pacienți. Existența acestor baze de date ar facilita monitorizarea bolnavilor, a tratamentelor administrate și a eventualelor efecte secundare, iar pe baza datelor colectate se vor putea realiza analize complexe care să conducă la eficientizarea costurilor implicate în actul medical.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel