Categories: Ştiri sănătate

300 de transplanturi au fost realizate în acest an în România

Ultimele date publicate de Agenția Națională de Transplant (ANT) arată că, de la începutul acestui an, în România s-au înregistrat 80 de donatori de organe și s-au realizat 300 de proceduri de transplant.

“De la începutul anului 2023 și până în prezent, în România au fost 80 de donatori reali în moarte cerebrală, anul trecut fiind 85 la 31 decembrie 2022. De la începutul anului 2023 și până în prezent, în România au fost efectuate 300 de transplanturi, din care 15 pediatrice”, a transmis ANT.

Sursă foto: Facebook Agentia Nationala de Transplant

Chiar dacă numărul de donatori a crescut față de 2021, când s-au înregistrat doar 47 de donatori, el rămâne sub cel din perioada prepandemică. “Este important de amintit că donarea de organe înseamnă viață, că fără donatori, fără acordul familiilor pacienților aflați în moarte cerebrală, de a dona organele și țesuturile rudelor lor, nu pot fi realizate intervențiile salvatoare de transplant pentru alți pacienți aflați în suferință pe listele de așteptare”, precizează ANT.

Strategia de dezvoltare a activităţii de transplant în România vizează creşterea numărului de donatori prin implicarea unui număr cât mai mare de unităţi sanitare în activitatea de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, implementarea “culturii donatorului”.

Acorduri internaţionale de colaborare semnate de ANT

În acest sens, în ultimii ani au fost semnate acordurile de colaborare în domeniul transplantului pulmonar cu Centrul Naţional de Transplant Italia și în domeniul schimbului de organe cu agenţiile de transplant din Republica Moldova şi Republica Bulgaria, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Săptămâna trecută, ANT a încheiat un nou protocol de colaborare internațională, cu l’Agence de la biomédecine (ABM) din Franța, care va sprijini adoptarea de către partea română a celor mai bune practici și standarde internaționale în identificarea de donatori, alocarea grefelor și îngrijirea pacienților care au beneficiat de transplant. De asemenea, a fost parafată includerea ANT în platforma europeană de schimb de organe, FOEDUS.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

41 de minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

o oră ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică