Sari la conținut

300 de transplanturi au fost realizate în acest an în România

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ultimele date publicate de Agenția Națională de Transplant (ANT) arată că, de la începutul acestui an, în România s-au înregistrat 80 de donatori de organe și s-au realizat 300 de proceduri de transplant.

“De la începutul anului 2023 și până în prezent, în România au fost 80 de donatori reali în moarte cerebrală, anul trecut fiind 85 la 31 decembrie 2022. De la începutul anului 2023 și până în prezent, în România au fost efectuate 300 de transplanturi, din care 15 pediatrice”, a transmis ANT.

medici care realizeaza un transplant
Sursă foto: Facebook Agentia Nationala de Transplant

Chiar dacă numărul de donatori a crescut față de 2021, când s-au înregistrat doar 47 de donatori, el rămâne sub cel din perioada prepandemică. “Este important de amintit că donarea de organe înseamnă viață, că fără donatori, fără acordul familiilor pacienților aflați în moarte cerebrală, de a dona organele și țesuturile rudelor lor, nu pot fi realizate intervențiile salvatoare de transplant pentru alți pacienți aflați în suferință pe listele de așteptare”, precizează ANT.

Strategia de dezvoltare a activităţii de transplant în România vizează creşterea numărului de donatori prin implicarea unui număr cât mai mare de unităţi sanitare în activitatea de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, implementarea “culturii donatorului”.

Acorduri internaţionale de colaborare semnate de ANT

În acest sens, în ultimii ani au fost semnate acordurile de colaborare în domeniul transplantului pulmonar cu Centrul Naţional de Transplant Italia și în domeniul schimbului de organe cu agenţiile de transplant din Republica Moldova şi Republica Bulgaria, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Săptămâna trecută, ANT a încheiat un nou protocol de colaborare internațională, cu l’Agence de la biomédecine (ABM) din Franța, care va sprijini adoptarea de către partea română a celor mai bune practici și standarde internaționale în identificarea de donatori, alocarea grefelor și îngrijirea pacienților care au beneficiat de transplant. De asemenea, a fost parafată includerea ANT în platforma europeană de schimb de organe, FOEDUS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel