4 plante aromatice din bucătărie cu beneficii extraordinare. Orice gospodină le are în cămară

4 plante aromatice din bucătărie cu beneficii extraordinare. Folosim plantele aromatice în bucătărie pentru a îmbogăți gustul mâncărurilor preferate, iar pe lângă rolul lor culinar, acestea oferă și numeroase beneficii pentru sănătate.

Iată mai multe despre patru plante aromatice des utilizate în bucătăria românească și beneficiile lor: cimbru, leuștean, mărar și pătrunjel.

4 plante aromatice din bucătărie cu beneficii extraordinare

  1. Cimbru:
    • Proprietăți medicinale: Cimbrul are acțiune carminativă, ajutând la calmarea durerilor abdominale și favorizând evacuarea gazelor intestinale. De asemenea, are acțiune astringentă.
    • Beneficii pentru sănătate: Cimbrul conține antioxidanți, precum flavonoidele și uleiurile esențiale, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ în organism. De asemenea, poate avea proprietăți antiinflamatorii și stimula digestia.
    • Cum se folosește: Se potrivește cu carnea, cartofii, supele, sosurile, precum și în salate sau la grătar.
  2. Leuștean:
    • Proprietăți medicinale: Leușteanul are acțiune diuretică, expectorantă și carminativă. Poate regla funcția tractului intestinal și contribui la relaxarea mucoaselor stomacului și intestinelor.
    • Beneficii pentru sănătate: Leușteanul poate ajuta la stimularea digestiei, reducerea disconfortului gastric și menținerea sănătății ochilor datorită conținutului de vitamina A și luteină.
    • Cum se folosește: Este ideal în ciorbe, preparate pe bază de cartofi, brânzeturi proaspete și poate fi folosit în sosuri sau salate.

Aceste plante sunt benefice pentru sănătate

  1. Mărar:
    • Proprietăți medicinale: Mărarul are efect revitalizant, ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, relaxează organismul și poate ameliora flatulența.
    • Beneficii pentru sănătate: Mărarul poate contribui la gestionarea senzației de foame, stimulează digestia și are proprietăți antispastice.
    • Cum se folosește: Se potrivește cu preparate pe bază de pește, fructe de mare, cartofi, brânzeturi și poate fi adăugat în sosuri, salate sau la cuptor.
  2. Pătrunjel:
    • Proprietăți medicinale: Pătrunjelul are efecte hipotensive, revigorante și reglează activitatea ficatului. Conține vitamine, săruri minerale și ulei esențial.
    • Beneficii pentru sănătate: Pătrunjelul este bogat în vitamine, precum vitamina K, vitamina C și vitamina A. Poate contribui la coagularea normală a sângelui, menținerea sănătății sistemului osos și susținerea sistemului imunitar.
    • Cum se folosește: Pătrunjelul este potrivit pentru a da savoare la diverse feluri de mâncare, cum ar fi salatele, supele, sosurile, peștele sau cartofii.

Aceste plante aromatice nu doar îmbogățesc gustul preparatelor, ci aduc și beneficii pentru sănătate, transformând experiența culinară într-un gest de grijă pentru organism, conform ncbi.nlm.nih.gov.

Recent Posts

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

o oră ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

2 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

2 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

3 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

3 ore ago

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

4 ore ago

Citeste si: