4 tipuri de medicamente care pot provoca erupții cutanate dacă reacţionează cu soarele

O leziune a pielii în sezonul cald ne-ar putea face să credem că petrecem mult timp sub razele soarelui sau că pielea noastră este mai sensibilă.

Deși ambele pot fi adevărate, există 4 tipuri de medicamente care pot reacționa la radiațiile ultraviolete și pot provoca arsuri, vezicule sau erupții cutanate cu fotosensibilitate.

Poate nu te-ai gândit niciodată la asta, dar există unele medicamente cărora, deși sunt necesare, trebuie să le acordăm mai multă atenție când ne expunem la căldură intensă, deoarece pot provoca leziuni ale pielii atunci când reacţionează la radiaţiile ultraviolete sau lumina artificială.

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), există medicamente care pot conține ingrediente active care provoacă fotosensibilitate, ceea ce ne face mai predispuși la arsuri solare, erupții cutanate, vezicule, urticarie sau alte efecte secundare nedorite, cum ar fi roșeața și inflamația.

Asta nu înseamnă că doar luând aceste medicamente sunteți predispus să dezvoltați leziuni ale pielii dacă sunteți expus la soare, factori genetici, anumite afecțiuni, de exemplu, lupus eritematos sistemic sau dermatomiozită, precum și prezența unor substanțe din medicamente care sensibilizează pielea sub lumina soarelui, descriu specialiștii de la Merck Sharp și Dohme (MSD).

Există două tipuri de fotosensibilitate la medicamente: fotoalergie și fototoxicitate.

Prima este o reacție alergică la nivelul pielii care provoacă iritații de la două până la șapte zile după administrarea unui medicament, în timp ce a doua, la câteva ore după expunerea la soare, este de fapt una dintre cele mai frecvente cauze, deoarece cuprinde aproximativ 95% din cazuri de fotosensibilitate, în timp ce fotoalergie doar 5 la sută.

Peste 100 de substanțe în medicamente pot provoca reacții cutanate

Credeți sau nu, există peste 100 de substanțe în medicamente care, atunci când sunt ingerate sau aplicate pe piele, sunt capabile să provoace reacții cutanate induse de soare, de exemplu, ciprofloxacină, doxiciclină, tetraciclină sau trimetoprim care pot fi găsite în anumite antibiotice, așa cum este precizat de FDA, dar și următoarele:

Diuretice: hidroclorotiazidă, clortalidonă, clorotiazidă, furosemid, triamteren.

Antiinflamatoare nesteroidiene: ibuprofen, naproxen, celecoxib, piroxicam, ketoprofen.

Antifungice: flucitozină, griseofulvină, voriconazol.

Antihistaminice: loratadină, cetirizină, ciproheptadină, difenhidramină, prometazină.

Nu toate persoanele care iau acest tip de medicamente vor avea o reacție, deoarece acestea pot fi mediate de sistemul imunitar.

Cel mai important lucru este să preveniți, dar asta nu înseamnă să încetați să luați medicamente, ci mai degrabă să vă protejați pielea de efectele pe care le pot provoca medicamentele pe care le luați.

Crema solara cu protectie SPF 50 poate fi cel mai bun aliat al tau pentru a preveni leziunile de fotosensibilitate, care ar trebui aplicata la fiecare doua ore in zonele cele mai expuse ale corpului tau, de exemplu, fata, bratele si decolteul.

Purtați cămăși sau bluze cu mâneci lungi, ochelari de soare, șepci sau pălării, pe cât posibil, evitați să vă expuneți la soare atunci când razele sunt cele mai puternice, între orele 10:00 și 16:00.

4 tipuri de medicamente care pot provoca erupții cutanate dacă reacţionează cu soarele

O alta masura pe care o poti lua este sa iti iei medicamentele noaptea doar daca sunt luate o data pe zi, astfel incat reactia ingredientului activ care este fotobilizator sa aiba mai putin efect atunci cand esti expus la soare.

Dacă ai observat că pielea ta are acest tip de reacție atunci când este expusă la soare, cel mai bine este să consulți cât mai curând un specialist pentru ca acesta să-ți spună ce să faci în cazul în care medicația ta provoacă fotosensibilitate.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică