miercuri, mai 25, 2022

O leziune a pielii în sezonul cald ne-ar putea face să credem că petrecem mult timp sub razele soarelui sau că pielea noastră este mai sensibilă.

Deși ambele pot fi adevărate, există 4 tipuri de medicamente care pot reacționa la radiațiile ultraviolete și pot provoca arsuri, vezicule sau erupții cutanate cu fotosensibilitate.

Poate nu te-ai gândit niciodată la asta, dar există unele medicamente cărora, deși sunt necesare, trebuie să le acordăm mai multă atenție când ne expunem la căldură intensă, deoarece pot provoca leziuni ale pielii atunci când reacţionează la radiaţiile ultraviolete sau lumina artificială.

Te-ar mai interesa: Simptomele cancerului de ochi: cinci semne care in...

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), există medicamente care pot conține ingrediente active care provoacă fotosensibilitate, ceea ce ne face mai predispuși la arsuri solare, erupții cutanate, vezicule, urticarie sau alte efecte secundare nedorite, cum ar fi roșeața și inflamația.

Asta nu înseamnă că doar luând aceste medicamente sunteți predispus să dezvoltați leziuni ale pielii dacă sunteți expus la soare, factori genetici, anumite afecțiuni, de exemplu, lupus eritematos sistemic sau dermatomiozită, precum și prezența unor substanțe din medicamente care sensibilizează pielea sub lumina soarelui, descriu specialiștii de la Merck Sharp și Dohme (MSD).

Te-ar mai interesa: Hepatita misterioasă la copii sau variola maimuței...

Există două tipuri de fotosensibilitate la medicamente: fotoalergie și fototoxicitate.

Prima este o reacție alergică la nivelul pielii care provoacă iritații de la două până la șapte zile după administrarea unui medicament, în timp ce a doua, la câteva ore după expunerea la soare, este de fapt una dintre cele mai frecvente cauze, deoarece cuprinde aproximativ 95% din cazuri de fotosensibilitate, în timp ce fotoalergie doar 5 la sută.

Te-ar mai interesa: Bolnavii de cancer pulmonar au șansa la un nou tra...


Peste 100 de substanțe în medicamente pot provoca reacții cutanate

Credeți sau nu, există peste 100 de substanțe în medicamente care, atunci când sunt ingerate sau aplicate pe piele, sunt capabile să provoace reacții cutanate induse de soare, de exemplu, ciprofloxacină, doxiciclină, tetraciclină sau trimetoprim care pot fi găsite în anumite antibiotice, așa cum este precizat de FDA, dar și următoarele:

Diuretice: hidroclorotiazidă, clortalidonă, clorotiazidă, furosemid, triamteren.

Te-ar mai interesa: Predicții care dau fiori. Carmen Harra: „Apare o a...

Antiinflamatoare nesteroidiene: ibuprofen, naproxen, celecoxib, piroxicam, ketoprofen.

Antifungice: flucitozină, griseofulvină, voriconazol.

Antihistaminice: loratadină, cetirizină, ciproheptadină, difenhidramină, prometazină.

Nu toate persoanele care iau acest tip de medicamente vor avea o reacție, deoarece acestea pot fi mediate de sistemul imunitar.

Cel mai important lucru este să preveniți, dar asta nu înseamnă să încetați să luați medicamente, ci mai degrabă să vă protejați pielea de efectele pe care le pot provoca medicamentele pe care le luați.

Te-ar mai interesa: Ce înseamnă să ai o aură puternică? Lidia Fecioru,...

Crema solara cu protectie SPF 50 poate fi cel mai bun aliat al tau pentru a preveni leziunile de fotosensibilitate, care ar trebui aplicata la fiecare doua ore in zonele cele mai expuse ale corpului tau, de exemplu, fata, bratele si decolteul.

Purtați cămăși sau bluze cu mâneci lungi, ochelari de soare, șepci sau pălării, pe cât posibil, evitați să vă expuneți la soare atunci când razele sunt cele mai puternice, între orele 10:00 și 16:00.

4 tipuri de medicamente care pot provoca erupții cutanate dacă reacţionează cu soarele

O alta masura pe care o poti lua este sa iti iei medicamentele noaptea doar daca sunt luate o data pe zi, astfel incat reactia ingredientului activ care este fotobilizator sa aiba mai putin efect atunci cand esti expus la soare.

Dacă ai observat că pielea ta are acest tip de reacție atunci când este expusă la soare, cel mai bine este să consulți cât mai curând un specialist pentru ca acesta să-ți spună ce să faci în cazul în care medicația ta provoacă fotosensibilitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private