5 obiceiuri care te îmbătrânesc mai repede

Un studiu de la Harvard indică faptul că „un consum mai mare de fructe și legume a fost asociat cu o mortalitate mai mică”. Așadar, consumați cinci porții de fructe și legume pe zi pentru a trăi mai mult. Dar cum poți să arăți mai tânăr făcând asta? În loc să alergi după Fântâna Tinereții, evită pur și simplu capcanele îmbătrânirii.

„Nu poți schimba ceea ce ți s-a întâmplat genetic, dar poți prelua controlul asupra altor factori care te vor ajuta să arăți mai tânăr”, spune Dr. Eugene D. Elliott de la MemorialCare. 

1. Soarele poate provoca „fotoîmbătrânirea” și vă face să păreți mai bătrân

Un bronz vă face să păreți tânăr și cool – dar poate avea efecte dezastruoase care pot duce la riduri – sau mai rău.

„Razele soarelui își pot pune amprenta asupra pielii tale. Pe termen scurt, asta poate însemna să te confrunți cu o arsură solară toridă”, relatează Yale Medicine. „Dar, pot exista, de asemenea, consecințe pe termen lung care se ascund în piele, chiar dacă nu suferiți o arsură. Soarele îmbătrânește prematur pielea. Numit fotoîmbătrânire, acest lucru poate duce la cancer de piele.

Semnele acestei fotoîmbătrâniri sunt:

  • Riduri
  • Modificări ale pigmentației, cum ar fi petele de vârstă, petele hepatice (lentiginea solară) și pistruii
  • Pierderea tonusului pielii (scăderea elasticității)
  • Textura aspră și neuniformă a pielii
  • Capilare sparte (vene de păianjen), de obicei în jurul nasului și al pieptului
  • Roșeață și pete. „Protectoarele mele preferate sunt mecanice, conțin zinc și/sau dioxid de titan și blochează foarte eficient razele dăunătoare UVA, cu o aplicare frecventă”, spune Dr. Elliott.

2. Băuturile carbogazoase te poate face să pari mai bătrână

Este adevărat – consumul de sucuri zaharate îți poate îmbătrâni celulele.

„Consumul de sucuri îndulcite cu zahăr ar putea favoriza bolile independent de rolul său în obezitate, potrivit cercetătorilor de la UC San Francisco, care au descoperit într-un nou studiu că consumul de băuturi zaharoase a fost asociat cu îmbătrânirea celulelor”, spune un studiu notabil, așa cum a fost raportat în Science Daily.

„Consumul regulat de sucuri îndulcite cu zahăr ar putea influența dezvoltarea bolilor metabolice prin îmbătrânirea accelerată a celulelor”, au scris autorii studiului în concluzia lor.

„Doza extrem de mare de zahăr pe care o putem introduce în organism în câteva secunde prin consumul de băuturi zaharoase este în mod unic toxică pentru metabolism”. Același lucru este valabil și pentru alimentele zaharoase.

3. Lipsa exercițiilor fizice

„Imaginați-vă o persoană de 90 de ani”, scrie Wellspring School of Allied Health. „Sunt aproape întotdeauna prăbușiți, nu-i așa? Ei bine, o mare parte din asta provine din cauza flexibilității și a sprijinului limitat al coloanei vertebrale în tinerețe.

Flexibilitatea scăzută la 20 și 30 de ani ar putea cauza unele probleme mai târziu, principalele fiind durerile articulare sau musculare și un aspect general cocoșat. Există anumite tipuri de exerciții care vă pot ajuta să vă slăbiți mușchii și articulațiile, cum ar fi yoga sau pilates.

Dar vă puteți crește flexibilitatea chiar dacă vă ocupați doar de cardio sau de ridicarea greutăților. Asigură-te doar că vei începe și încheia cu exerciții de încălzire și că te vei concentra pe întindere atât înainte, cât și după ce faci exerciții fizice de fiecare dată.”

4. Somnul perturbat

Cei care suferă de apnee în somn pot îmbătrâni de fapt mai repede decât restul dintre noi; dacă o aveți, consultați un medic. „Creșterea severității tulburărilor de respirație în timpul somnului (SDB) și a tulburărilor de somn a fost asociată cu accelerarea epigenetică a vârstei, independent de factorii de confuzie măsurați.

Aceste asocieri au fost mai puternice la femei decât la bărbați, sugerând că femeile pot fi deosebit de vulnerabile la efectele negative ale SDB. Lucrările viitoare ar trebui să studieze dacă tratamentul reduce accelerarea epigenetică a vârstei în rândul acelor persoane cu SDB”, potrivit unui studiu recent. „Un somn bun poate face minuni pentru aspectul tău tineresc și, întrucât fața ta se relaxează în timp ce dormi, acest lucru poate ajuta, de asemenea, la atenuarea liniilor fine de pe față”, spune Andrea Paul, MD. Se recomandă să dormiți opt ore pe noapte.

5. Stresul
Nu te stresa prea mult din cauza asta, dar stresul te îmbătrânește. „Telomerii sunt capetele cromozomilor – structurile din interiorul fiecărei celule care conțin genele”, informează Harvard Health. „În timp, telomerii devin mai scurți.

Când devin suficient de scurți, celula moare. Stresul cronic duce la telomeri mai scurți. Iar persoanele cu telomeri mai scurți prezintă un risc mai mare de a suferi de mai multe boli majore, inclusiv boli de inimă și unele forme de cancer. Acesta este un motiv în plus pentru a reduce cantitatea de stres cronic din viața noastră. Chiar nu este bun pentru noi.”, potrivit eatthis.com.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

42 de minute ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

o oră ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

2 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

2 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

3 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

3 ore ago

Citeste si: