Categories: Ştiri sănătate

6 alimente sănătoase care stimulează metabolismul

Un”metabolismul sănătos” nu înseamnă doar numărul kilogramelor. A avea un metabolism sănătos este esențial pentru bunăstare și, în cele din urmă, pentru longevitate.

6 alimente sănătoase care stimulează metabolismul

Dacă cineva are un metabolism sănătos, înseamnă că poate digera alimentele și absorbi substanțele nutritive fără a se confrunta cu probleme precum inflamația sau tensiunea arterială ridicată, explică Dr. Kelley, ceea ce este vital pentru a evita bolile metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă, spune ea, potrivit realsimple.com.

Pentru a optimiza metabolismul, prioritatea numărul unu sunt alimentele vegetale. Mai jos, găsiți câteva alimente care stimulează metabolismul și idei de rețete delicioase pentru fiecare dintre ele.

1. Verdețuri cu frunze închise la culoare

Dacă încă nu sunteți convins de chipsurile de kale sau de smoothie-urile cu spanac, următorul fapt v-ar putea face să vă răzgândiți: Potrivit Dr. Kelley, salatele cu frunze închise la culoare sunt cruciale pentru menținerea unui metabolism sănătos. Acest lucru se datorează conținutului lor ridicat de magneziu și fier, două minerale foarte importante.

„Magneziul este esențial pentru fiecare reacție chimică producătoare de energie din organism„, spune Dr. Kelley.

Pe de altă parte, fierul ajută la transportul oxigenului către toate celulele, spune ea. Celulele utilizează acest oxigen pentru a produce energie și pentru a susține funcția diferitelor organe, inclusiv a creierului și a inimii.

Pentru a profita la maximum de frunzele verzi, asociați-le cu alimente bogate în vitamina C – roșii, lămâie sau cartofi, de exemplu – care ajută la optimizarea absorbției fierului, adaugă Dr. Kelley.

2. Fructe (în special cele bogate în vitamina C)

Fructele sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea metabolică, deoarece abundă în antioxidanți, moleculele benefice care neutralizează radicalii liberi.

O dietă bogată în antioxidanți este esențială, deoarece radicalii liberi sunt compuși dăunători care – atunci când sunt prezenți în cantități mari – cauzează stres oxidativ, cresc riscul de boli cronice și scurtează longevitatea generală.

În special, „anumite fructe, cum ar fi portocalele, grepfrutul, kiwi, căpșunile, ananasul, mango, guava și papaya sunt bogate în antioxidant vitamina C”, spune Ehsani. Și, așa cum am menționat mai sus, vitamina C ajută la absorbția fierului care este important pentru un metabolism sănătos.

3. Ceai

Ceai este o modalitate excelentă de a vă ajuta metabolismul.

Potrivit Dr. Kelley, ceaiurile conțin antioxidanți numiți catechine. Pe lângă faptul că înăbușă stresul oxidativ și daunele celulare, catechinele, spune ea, ajută la reglarea tensiunii arteriale, stimulează metabolismul și descompune grăsimile.

„În plus, cofeina din multe ceaiuri vă va stimula energia, permițându-vă să ardeți mai multe calorii pe parcursul zilei. Ceaiul verde, în special, este o opțiune excelentă de stimulare a metabolismului”, adaugă ea.

4. Ardei iute

Dacă iubești condimentele, metabolismul tău are noroc. Ardeii iuți – care sunt folosiți pe scară largă – conțin un compus numit capsaicină care le dă gustul lor picant și îi face destul de buni și pentru tine, spune Ehsani.

Potrivit unui studiu din 2019, capsaicina se mândrește cu efecte benefice pentru funcția cardiacă și pentru inflamația generală.  Consumul de ardei iute de cel puțin patru ori pe săptămână poate ajuta la protejarea împotriva bolilor și a deceselor legate de inimă.

5.  Alimente bogate în fibre

Am menționat deja fructele care stimulează metabolismul, dar și alte alegeri bogate în fibre din familiile de legume, fasole și nuci sunt, de asemenea, benefice.

Potrivit Dr. Kelley, creșterea aportului global de fibre poate susține sănătatea metabolică.

„Alimentele bogate în fibre, cum ar fi broccoli, merele și nucile, se mestecă mai greu și vă mențin sătul pentru mai mult timp”, spune ea. Acest lucru ajută la prevenirea supraalimentației, care poate stresa sistemul, poate provoca inflamații și poate îngreuna menținerea unei greutăți sănătoase pentru corpul tău.

În mod similar, fibrele durează mult timp pentru a fi digerate, ceea ce înseamnă că organismul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a le descompune, spune Dr. Kelley.

Dar asta nu este tot: Fibrele sunt, de asemenea, esențiale pentru gestionarea inflamației, a nivelului de colesterol, a zahărului din sânge și a sănătății intestinelor – toate acestea putând susține metabolismul dumneavoastră.

6. Apă

Apa se află neapărat pe această listă. După cum se pare, nu aveți nevoie de băuturi de specialitate sau de produse alimentare scumpe pentru a vă porni metabolismul.

Hidratare adecvată în fiecare zi

Pur și simplu, consumul de apă suficientă poate face minuni, și pentru un motiv întemeiat. Corpul este compus din 60 la sută apă, spune Ehsani, iar apa este esențial pentru o multitudine de funcții, inclusiv transportul oxigenului către celule, eliminarea deșeurilor, reglarea temperaturii corpului și multe altele.

Astfel, corpul are nevoie de o hidratare adecvată în fiecare zi pentru a funcționa optim și pentru a ajuta la un metabolism sănătos. Țintește opt pahare de apă pe zi sau încearcă rețete de apă infuzată pentru a menține lucrurile interesante.

Recent Posts

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

6 minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

35 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

o oră ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

3 ore ago

Citeste si: