7 locuri surprinzătoare unde pot să apară primele semne de cancer de piele

Din cuprinsul articolului

Cancerul de piele este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul europenilor, dar medicii spun că, dacă este diagnosticat și tratat în stadii incipiente, poate fi ușor de vindecat.

Potrivit experţilor, 90% dintre toate cancerele de piele se datorează daunelor provocate de soare. Zonele corpului cele mai expuse la soare sunt, de asemenea, locurile cele mai predispuse pentru a dezvolta cancer. Și totuşi, cancerul de piele poate apărea în unele locuri care nu sunt legate de piele.

Specialiștii spun că unele dintre aceste zone pot fi deteriorate de soare, în timp ce altele se găsesc acolo unde soarele nu pătrunde niciodată.

Unde se poate dezvolta cancerul de piele

Specialiștii citaţi de 360medical.ro au identificat şapte locuri surprinzătoare în care se poate dezvolta cancerul de piele. Ei spun că este important ca aceste zone să fie incluse în autoexaminarea lunară a pielii.

1. În irisul ochilor

Irisul este partea colorată a ochiului din jurul pupilei. Poate că nu ne gândim des la asta, dar ochii noștri sunt expuși la fel de mult sau mai mult decât alte părți ale corpului și pot fi, de asemenea, afectați de expunerea la razele ultraviolete (UV) ale soarelui. Melanomul, cea mai mortală formă de cancer de piele, se poate dezvolta și pe iris.

Specialiștii ne îndeamnă să purtăm ochelari de soare care blochează razele UV și mergem regulat la oftalmolog, pentru control. Lentilele din sticlă transparentă pot fi tratate pentru a bloca razele UV, fără a fi nevoie să purtați lentile închise la culoare, precum sunt cele de la ochelarii de soare. Dacă observați în iris pete noi, cu o culoare ciudată, sau o schimbare a culorii acestora, consultați imediat un medic.

2. Sub unghii

Odată cu popularitatea manichiurii cu gel a apărut și o creștere a cancerelor de piele sub unghii, spun specialiștii, întrucât sunt folosite luminile UV pentru a usca lacul de unghii cu gel. Aceste dispozitive cu uscare rapidă sunt ca niște mini paturi de bronzare pentru unghiile, spune dr. Stephen Stahr, dermatolog în New Braunfels, Texas, potrivit unui articol din revista The Healthy.

Nu poți face cancer de piele pe unghii, dar razele UV dăunătoare pot pătrunde prin unghii până la țesutul de dedesubt. Medicul recomandă aplicarea unei creme de protecție solară pe vârfurile degetelor de la mâini și picioare.

3. În despicătura fesieră

Cancerul de piele a fost descoperit și în interiorul „fantei gluteale”. De obicei, este vorba de carcinom cu celule scuamoase, un tip de cancer de piele care rareori pune în pericol viața pacientului.

Dr. Stahr a intervenit în cazul unei femei care obișnuia să se bronzeze în pielea goală. Cazul ei a fost vindecat rapid prin intervenție chirurgicală, dar dr. Stahr îndeamnă să renunțăm la bronzare și să ne asigurăm că verifică chiar și aceste zone.

4. În canalul urechii

Crusta din interiorul canalului urechii care nu dispare la spălarea zonei poate fi cancer de piele. „Regula mea este că, dacă ai o nouă leziune cutanată și nu dispare după o lună, ar trebui să fie evaluată. Cancerele de piele pot fi roșii, perlate, solzoase sau pot avea o ulcerație cu sângerare și cruste”, explică dr. Bobby Awadalla, un dermatolog certificat. Nu toate cancerele de piele arată ca niște alunițe, spune el.

5. Sub limbă

Da, cancerul de piele s-ar putea ascunde și sub limbă, spun medicii. Este posibil ca melanomul să apară pe limbă sau sub aceasta. Chiar dacă zona nu este expusă prea mult la lumina UV, este posibil ca aici să apară metastaze de la un alt cancer primar, din alt loc. În cazul fumătorilor, șansele de a face orice tip de cancer în gură cresc dramatic.

6. Pe scalp

Scalpul este unul dintre cele mai frecvente locuri în care se poate face cancer de piele. Cu toate acestea, părul îl ascunde, așa că este adesea ratat sau confundat cu altceva, cum ar fi mătreața. „Dacă ceva crește, provoacă mâncărimi, arsuri sau sângerări, trebuie evaluat de un medic”, spune dr. Stahr.

Rugați stilistul care vă tunde să vă anunțe dacă găsește ceva ieșit din comun pe pielea capului, îndeamnă medicul.

7. În anus

Este rar, dar au existat cazuri de melanom în jurul anusului, în interiorul anusului și chiar în interiorul tractului gastrointestinal, spune dr. Awadalla. Nu îl poți vizualiza, dar pot exista alte semne, spune medicul. Dacă vedeți sânge în fecale, sau aveți dureri în timpul unei mișcări intestinale, consultați un furnizor de servicii medicale, îndeamnă el.

Toate locurile din corp discutate aici (cu excepția numărului 7) sunt vizibile și pot fi verificate prin autoexaminarea lunară a pielii. Regularitatea autoexaminărilor este la fel de importantă ca și vizualizarea tuturor zonelor, spun specialiștii. Numai prin examinări repetate putem ști ce este normal pentru corpul nostru, spun medicii.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

5 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

6 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

6 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

7 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

7 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

8 ore ago

Citeste si: