Sari la conținut

Tratament revoluţionar pentru cancerul de piele. Cum poate fi redus cu aproape 50% riscul de deces de la melanom

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O nouă terapie imunologică revoluţionează strategia de abordare medicală a cancerelor de piele, dând noi şanse de supravieţuire bolnavilor oncologici, potrivit cercetătorilor americani. Astfel, sistemul imunitar este antrenat să recunoască și să atace mutațiile tumorale.

Este vorba de un vaccin experimental cu ARNm dezvoltat de Moderna, combinat cu Keytruda, o imunoterapie de succes a Merck & Co, care a redus cu 44% riscul de deces sau de reapariție a celui mai mortal cancer de piele.

Rezultatele prezentate la o reuniune medicală sugerează că adăugarea unui vaccin personalizat împotriva cancerului bazat pe tehnologia ARNm la Keytruda, care stimulează răspunsul imunitar, ar putea prelungi timpul pe care pacienții îl au fără recidivă sau deces, a declarat dr. Jeffrey Weber de la NYU Langone Perlmutter Cancer Center.

„Din punctul de vedere al terapiei generale a cancerului, aceasta este o potențială descoperire majoră”, a declarat dr. Ryan Sullivan, expert în melanom la Mass General Cancer, care a lucrat la acest studiu.

Rezultatele, prezentate la reuniunea Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului din Orlando, Florida, adaugă detalii de date la concluziile parțiale publicate de companii în decembrie.

Colaborarea Merck/Moderna este una dintre cele câteva care combină medicamente puternice care dezlănțuie sistemul imunitar pentru a ținti cancerele cu tehnologia vaccinului ARNm. BioNTech SE și Gritstone Bio Inc lucrează la vaccinuri concurente împotriva cancerului bazate pe tehnologia ARNm.

Sistemul imunitar, antrenat să recunoască și să atace mutațiile tumorale

Vaccinul Moderna este construit la comandă, pe baza unei analize a tumorilor unui pacient după îndepărtarea chirurgicală. Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar să recunoască și să atace mutațiile specifice din celulele canceroase.

Keytruda de la Merck, care este aprobat pentru tratarea melanomului și a multor alte tipuri de cancer, aparține unei clase de imunoterapii utilizate pe scară largă, cunoscute sub numele de inhibitori ai punctelor de control, concepute pentru a dezactiva proteina PD-1, sau moartea programată 1, care ajută cancerul să se sustragă sistemului imunitar.

În cadrul studiului midstage au fost înscriși bărbați și femei cu risc ridicat de revenire a melanomului lor, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Dintre cei 107 subiecți ai studiului care au primit atât vaccinul experimental, mRNA-4157/V940, cât și Keytruda, cancerul a revenit la 24 de subiecți (22,4%) în decurs de doi ani de urmărire, comparativ cu 20 din 50 (40%) care au primit doar Keytruda.

Au existat puține diferențe între ratele de răspuns în rândul persoanelor ale căror tumori aveau multe mutații – un predictor tipic al răspunsului la imunoterapie – și cele ale căror tumori nu aveau.

Oboseala, cel mai frecvent efect advers al terapiei imunologice

Efectele secundare severe au fost similare între cele două brațe ale studiului, au raportat oamenii de știință. Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar raportat de pacienți asociat în mod specific cu vaccinul.

Merck a declarat că firmele sunt în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA cu privire la proiectarea unui studiu în fază avansată, care este probabil necesar pentru aprobarea regimului combinat.

Ar putea dura trei sau patru ani până când se vor cunoaște rezultatele studiilor mai mari, a declarat într-un interviu Eliav Barr, șeful departamentului de dezvoltare clinică globală și director medical al Merck. Barr a declarat că Moderna a avut nevoie de aproximativ opt săptămâni pentru a concepe un vaccin mRNA personalizat pentru fiecare pacient.

În trecut, au fost dezvoltate vaccinuri experimentale similare împotriva cancerului, care vizau o singură mutație tumorală sau neoantigen. Tehnologia ARNm a Moderna a permis includerea a până la 34 de neoantigeni, ceea ce Barr a numit a fi „uimitor”.

În prezent, oamenii de știință nu pot prezice care mutație unică este importantă în generarea unui răspuns antitumoral. Cu ajutorul tehnologiei ARNm în combinație cu Keytruda, „putem crea această abordare de tip „shotgun” … care poate crea un răspuns imunitar mai puternic”, a declarat Barr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel