Intestinul gros este alcătuit din colon și rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subțire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa și substanțele minerale din bolul alimentar și elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima porțiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numește colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă, care își are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate crește, străbătând în întregime acest perete.
Conform celor mai recente date Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea în randul celor mai frecvente forme de cancer, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, în țara noastră. Datele privind incidența acestei boli în România arată că 10256 de români sunt diagnosticați în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5675 de persoane pierd anual lupta cu boala.
Simptomele de alarmă pentru cancerul intestinului gros
Semnele și simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantități microscopice de sânge în scaun până la modificarea tranzitului intestinal.
Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toți cei care manifestă simptome ce pot indica un posibil cancer să se prezinte imediat la medic.
Una dintre cauzele principale incriminate pentru creșterea numărului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generală a publicului.
“Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, rușinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Horoscop 3 mai 2024. Zodia pentru care un vis e pe cale să devină realitate.…
Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Ouăle sunt considerate un superaliment, deoarece sunt bogate în…
Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…
Ce pot mânca de Paște cei diagnosticați cu diabet. Un medic spune că „se pot…
Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…
Cancerul hepatic, una dintre cele mai mortale afecțiuni. Simptome care apar imediat după ce mănânci…