Categories: Ştiri sănătate

A fost descoperit medicamentul care poate bloca virusul SARS-CoV-2

Cercetările italiene arată că prin stimularea celulelor umane și mascarea receptorului ACE2, „poarta” coronavirusului poate fi închisă. 

Un nou drum a fost deschis în Italia pentru a lupta împotriva pandemiei de Covid-19: noua tehnică brevetată are ca scop prevenirea pătrunderii în celule atât a virusului SarsCoV2, cât și a variantelor acestuia. Publicat în revista Pharmacological Research, cercetarea este rezultatul colaborării dintre Institutul Italian de Tehnologie (IIT), Scuola Superiore Sant’Anna și Universitatea din Milano.

Scopul, acum, este acela de a perfectiona tehnica de a obtine o noua generatie de medicamente anti-Covid, altele decat vaccinuri si anticorpi monoclonali, si ar putea ajunge pe piață în doi ani.

Două noutăți sunt pe traseul deschis de Paolo Ciana (Universitatea din Milano), Vincenzo Lionetti (Scuola Superiore Sant’Anna) și Angelo Reggiani (Iit):

  • prima este precizia foarte mare pe care se bazează tehnica,
  • a doua este să fi mutat atenția de la caracteristicile virusului și ale proteinei sale Spike, la calea de intrare pe care SarsCoV2 o folosește pentru a pătrunde în celule, și anume receptorul Ace2.

Un astfel de medicament ar putea elimina orice mutație covid.

Punctul de plecare au fost catene de acizi nucleici numiti aptameri, capabili sa se lege de molecule si proteine. Cu ajutorul computerului, cercetătorii au identificat două care se leagă de regiunea receptorului Ace2 numită K353 și, de asemenea, interacționează cu una dintre cheile moleculare ale virusului. Dacă firul de acid nucleic ocupă încuietoarea folosită de virus, virusul nu își poate opera cheia și, în consecință, nu poate intra în celulă, potrivit publicatiei La Stampa.

„În mai puțin de un an, prin impulsul emoțional pe care pandemia l-a generat și în noi cercetătorii, printre milioanele de miliarde de posibili candidați am identificat doi aptameri, adică două filamente de ADN, capabile să blocheze infecția: adevărate „măști” pentru celulele atacate de virus.

„Pentru a le face să devină un medicament, va trebui să facem aceste macromolecule să devină stabile, astfel încât să poată fi distribuite în țesuturile țintă și să demonstrăm siguranța tratamentului”, a spus Paolo Ciana.

Se știe că dezvoltarea unui nou medicament durează mult timp, dar Reggiani observă că „aptamerii ADN oferă mai multe avantaje față de un medicament convențional și au timpi de producție mai rapizi”, mai mult, „această pandemie ne-a învățat că, dacă toate eforturile comunității științifice internaționale , instituțiile și investitorii converg, timpii pot fi reduși” și mai mult „credem – spune el – că dacă am putea stimula interesul pentru a ne ajuta în dezvoltarea acestei noi terapii, am putea ajunge la aprobarea unui nou aptamer anti-Covid-19 în termen de 24 de luni”.

Ținta, observă Lionetti, „este să ofere medicului o soluție farmacologică pentru a trata Covid-19 chiar și în formele sale cele mai grave. S-a emis ipoteza că severitatea bolii depinde de viteza de răspândire a virusului între celulele corpului nostru din care derivă amploarea leziunii directe a organelor și mediată de răspunsul inflamator.

Spărgând Ace2, ușa pe care coronavirusul o folosește pentru a pătrunde în celulele noastre, fără a o sparge, am putea preveni formele severe ale bolii.

Alegerea aptamerului ADN merge și în direcția nesolicitarii sistemului nostru imunitar, așa cum ar putea face o proteină”.

S-a emis ipoteza că severitatea bolii depinde de viteza de răspândire a virusului între celulele corpului nostru din care derivă amploarea leziunii directe a organelor și mediată de răspunsul inflamator.

 

 

 

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

30 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică