joi, iunie 30, 2022

Cercetările italiene arată că prin stimularea celulelor umane și mascarea receptorului ACE2, „poarta” coronavirusului poate fi închisă. 

Un nou drum a fost deschis în Italia pentru a lupta împotriva pandemiei de Covid-19: noua tehnică brevetată are ca scop prevenirea pătrunderii în celule atât a virusului SarsCoV2, cât și a variantelor acestuia. Publicat în revista Pharmacological Research, cercetarea este rezultatul colaborării dintre Institutul Italian de Tehnologie (IIT), Scuola Superiore Sant’Anna și Universitatea din Milano.

Te-ar mai interesa: Cum arată regimul lui David Popovici. A exclus ace...

Scopul, acum, este acela de a perfectiona tehnica de a obtine o noua generatie de medicamente anti-Covid, altele decat vaccinuri si anticorpi monoclonali, si ar putea ajunge pe piață în doi ani.

Două noutăți sunt pe traseul deschis de Paolo Ciana (Universitatea din Milano), Vincenzo Lionetti (Scuola Superiore Sant’Anna) și Angelo Reggiani (Iit):

  • prima este precizia foarte mare pe care se bazează tehnica,
  • a doua este să fi mutat atenția de la caracteristicile virusului și ale proteinei sale Spike, la calea de intrare pe care SarsCoV2 o folosește pentru a pătrunde în celule, și anume receptorul Ace2.

Un astfel de medicament ar putea elimina orice mutație covid.

Punctul de plecare au fost catene de acizi nucleici numiti aptameri, capabili sa se lege de molecule si proteine. Cu ajutorul computerului, cercetătorii au identificat două care se leagă de regiunea receptorului Ace2 numită K353 și, de asemenea, interacționează cu una dintre cheile moleculare ale virusului. Dacă firul de acid nucleic ocupă încuietoarea folosită de virus, virusul nu își poate opera cheia și, în consecință, nu poate intra în celulă, potrivit publicatiei La Stampa.

Te-ar mai interesa: Consumă acest sirop pe stomacul gol. Lidia Fecioru...

„În mai puțin de un an, prin impulsul emoțional pe care pandemia l-a generat și în noi cercetătorii, printre milioanele de miliarde de posibili candidați am identificat doi aptameri, adică două filamente de ADN, capabile să blocheze infecția: adevărate „măști” pentru celulele atacate de virus.

„Pentru a le face să devină un medicament, va trebui să facem aceste macromolecule să devină stabile, astfel încât să poată fi distribuite în țesuturile țintă și să demonstrăm siguranța tratamentului”, a spus Paolo Ciana.

Te-ar mai interesa: Hidratarea pe caniculă! „Iaurtul, aceeaşi hidratar...

Se știe că dezvoltarea unui nou medicament durează mult timp, dar Reggiani observă că „aptamerii ADN oferă mai multe avantaje față de un medicament convențional și au timpi de producție mai rapizi”, mai mult, „această pandemie ne-a învățat că, dacă toate eforturile comunității științifice internaționale , instituțiile și investitorii converg, timpii pot fi reduși” și mai mult „credem – spune el – că dacă am putea stimula interesul pentru a ne ajuta în dezvoltarea acestei noi terapii, am putea ajunge la aprobarea unui nou aptamer anti-Covid-19 în termen de 24 de luni”.

Te-ar mai interesa: Oana Zăvoranu, scandal cu managerul Spitalului Col...

Ținta, observă Lionetti, „este să ofere medicului o soluție farmacologică pentru a trata Covid-19 chiar și în formele sale cele mai grave. S-a emis ipoteza că severitatea bolii depinde de viteza de răspândire a virusului între celulele corpului nostru din care derivă amploarea leziunii directe a organelor și mediată de răspunsul inflamator.

Spărgând Ace2, ușa pe care coronavirusul o folosește pentru a pătrunde în celulele noastre, fără a o sparge, am putea preveni formele severe ale bolii.

Te-ar mai interesa: R. Kelly, condamnat la 30 de ani de închisoare. Câ...

Alegerea aptamerului ADN merge și în direcția nesolicitarii sistemului nostru imunitar, așa cum ar putea face o proteină”.

S-a emis ipoteza că severitatea bolii depinde de viteza de răspândire a virusului între celulele corpului nostru din care derivă amploarea leziunii directe a organelor și mediată de răspunsul inflamator.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private